Studiu ştiinţific complex: cele mai populare suplimente de vitamine şi minerale consumate în lume sunt inutile

Studiu ştiinţific complex: cele mai populare suplimente de vitamine şi minerale consumate în lume sunt inutile

Cele mai frecvent consumate suplimente de vitamine şi minerale nu au efecte benefice consistente. FOTO: Shutterstock

Cel mai frecvent consumate suplimente de vitamine şi minerale nu oferă beneficii consistente pentru sănătate, sugerează un nou studiu realizat de cercetători la Spitalul St. Michael şi de la Universitatea din Toronto. Multivitaminele, vitamina D, calciul şi vitamina C nu au efecte benefice importante în prevenirea bolilor cardiovasculare, a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral sau în cazul morţii premature.

Cele mai frecvent consumate suplimente de vitamine şi minerale nu oferă beneficii consistente pentru sănătate, sugerează un nou studiu realizat de cercetători la Spitalul St. Michael şi la Universitatea din Toronto din Canada, relatează Science Daily. Pe de altă parte, consumul unor astfel de suplimente nu are efecte secundare. 
 
Publicată în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, cercetarea analizează datele existente şi studiile publicate în limba engleză în perioada ianuarie 2012 - octombrie 2017. Concluzia este că multivitaminele, vitamina D, calciul şi vitamina C - suplimentele cele mai consumate - nu au efecte benefice în prevenirea bolilor cardiovasculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau moarte prematură. În general, suplimentele de vitamine şi minerale sunt luate pentru a adăuga elemente nutritive care se găsesc în alimente. De asemenea, consumul acestor suplimente nu prezintă riscuri pentru sănătate. 
 
„Puţine efecte pozitive”

„Am fost surprinşi să găsim atât de puţine efecte pozitive ale celor mai consumate suplimente”a spus dr. David Jenkins, autorul studiului. „Analiza noastră a constatat că, dacă doriţi să utilizaţi multivitamine, vitamina D, calciu sau vitamina C, nu face nici un rău - dar nu există nici un avantaj aparent".
Studiul a constatat că doar acidul folic şi vitaminele B cu acid folic pot reduce riscul de boală cardiovasculară şi de accident vascular cerebral.
 
„Aceste constatări sugerează faptul că oamenii ar trebui sa fie conştienţi de suplimentele pe care le iau şi să se asigure că acestea corespund deficienţelor de vitamine sau minerale pe care le au conform analizelor medicale”, a susţinut dr. Jenkins.
 
Cea mai bună soluţie – o dietă sănătoasă    
 
Echipa de cercetare a analizat studii care au inclus efectele următoarelor vitamine: A, B1, B2, B3 (niacin), B6, B9 (acid folic), C, D şi E; şi caroten; calciu; fier; zinc; magneziu; şi seleniu. Termenul „multivitamine” din acest studiu a fost folosit pentru a descrie suplimente care includ majoritatea vitaminelor şi mineralelor.
 
„În lipsa unor date pozitive semnificative - în afară de reducerea riscului de accident vascular cerebral şi a bolilor de inimă datorate consumului de suplimente de acid folic – cel mai benefic este ca oamenii să se adopte o dietă sănătoasă pentru a obţine necesarul de vitamine şi minerale”, a spus dr. Jenkins. „Până în prezent, toate cercetările privind suplimentele alimentare ne-au arătat că cea mai bună soluţie pentru o viaţă sănătoasă este o alimentaţie care să cuprindă produse cât mai puţin procesate, incluzând legume, fructe şi nuci.”
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările