Ioachim Moga: „După 47 de ani de muncă, dintre care aproape 17 ca prim-secretar judeţean de partid, nu meritam o asemenea soartă, indiferent ce aş fi făcut“

Ioachim Moga: „După
47 de ani de muncă, dintre care aproape 17 ca prim-secretar judeţean de partid,
nu meritam o asemenea soartă, indiferent ce aş fi făcut“

Ioachim Moga  FOTO:wikipedia.org

Ioachim Moga, fost prim-secretar al Comitetului judeţean PCR Cluj, a fost condamnat definitiv, în martie 2006, la 8 ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, în procesul Revoluţiei de la Cluj. Avocaţii săi au cerut amânarea sentinţei invocând motive medicale. A murit în decembrie 2007 în urma unor complicaţii la inimă.

Ştiri pe aceeaşi temă

După '89, despre fostul prim-secretar al Comitetului Judeţean Cluj al PCR nu se ştia aproape nimic: unde este, ce face, cum o duce. Se ştia doar că este inculpat în procesul Revoluţiei şi că, timp de peste 11 ani, nu a avut nici o apariţie publică, n-a dat nici un interviu. El s.a retras în casa socrilor din satul Cinciş-Cerna, comuna Teliucu de Jos, judeţul Hunedoara, relatează jurnaliştii de la Clujeanul.

"După 47 de ani de muncă, dintre care aproape 17 ca prim-secretar judeţean de partid, nu meritam o asemenea soartă, indiferent ce aş fi făcut", le-a spus Ioachim Moga celor de la Clujeanul care i-au luat un interviu.

A vrut să iasă la pensie în 89, dar nu i-a fost aprobată cererea. A fost inculpat pentru victimele de la Cluj, din 21 decembrie 1989.

"Eu nu aveam dreptul să ordon deschiderea focului, armata nu se subordona mie. Eu chiar le-am zis celor de la Comitetul Judeţean să nu oprească oamenii pe stradă, să-i lase să circule, să nu tragă. Despre vizita lui Ilie Ceauşescu la Cluj n-am ştiut nimic. Clujenii n-au manifestat împotriva mea şi nu mi-au atins un fir de păr deşi, în 22 decembrie, am stat printre oameni până seara", se dezvinovăţeşte Moga.

A fost arestat la începutul anului 1990. A stat în puşcărie 8 luni. În arest, a făcut un atac cerebral.
În 1995, a fost scos de sub acuzare, dar procesul Revoluţiei de la Cluj s-a redeschis doi ani mai târziu, după alegerile din '96.

A fost condamnat definitiv, în martie 2006, la 8 ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, în procesul Revoluţiei de la Cluj. La scurt timp după pronunţarea sentinţei, avocaţii săi au cerut instanţelor militare să amâne executarea pedepsei cu un an, invocând motive medicale. Solicitarea avocaţilor lui Ioachim Moga a fost admisă.

La expirarea termenului, în iunie 2007, apărătorii fostului demnitar comunist au reuşit să obţină o prelungire de încă un an şi jumătate, adică până în decembrie 2008, invocând tot motive medicale.
Fostul prim-secretar PCR al judeţului Cluj, Ioachim Moga, a încetat din viaţă la 2 decembrie 2007, în urma unor complicaţii la inimă, la Spitalul Municipal din Cluj. A fost înmormântat în cimitirul ortodox din Deva.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările