Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, condamnat că a luat mită din tăierea ilegală a pădurilor, a fost reangajat şi coordonează activitatea de reîmpădurire

Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, condamnat că a luat mită din tăierea ilegală a pădurilor, a fost reangajat şi coordonează activitatea de reîmpădurire

Traian Mariş răspunde de reîmpădurirea zonelor din a căror defrişare ilegală a făcut bani.

Traian Mariş, fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj care a fost condamnat, la începutul lui iulie, la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită, a fost reangajat la instituţie. În condiţiile în care procurorii l-au acuzat că  a făcut bani din tăierile ilegale de pădure, el este însărcinat acum cu coordonarea activităţii de reîmpădurire la Ocolul Silvic Gilău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Traian Mariş a fost reîncadrat la Direcţia Silvică Cluj la puţin timp după ce a fost eliberat din arest preventiv, undeva la începutul lunii iulie. Actualul Director al Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros, a explicat pentru “Adevărul”:  “Conform Codului Muncii, domnul Mariş a avut contractul de muncă suspendat pe timpul cânt a fost cercetat şi s-a aflat în arest preventiv.  În momentul când a fost eliberat şi sentinţa nu îi interzice dreptul la muncă, el a putut să se întoarcă la instituţie. El a făcut o cerere de reîncadrare şi l-am desemnat  pe un post de execuţie fără gestiune. Nu puteam să-i refuz acest drept, pentru că în orice instanţă din România el ar fi câştigat procesul împotriva Direcţiei”. 

A făcut bani din defrişări ilegale, iar acum se ocupă de reîmpăduriri 

Judecătorul Tribunalului Cluj a reţinut în motivarea sentinţei împotriva lui Mariş că: „în cadrul Direcţiei Silvice se practica strângerea de «cotizaţii» în stil mafiot. Plăţile par să fie făcute pentru asigurarea posturilor şi acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite, în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor. Toate au fost făcute, evident, sub «oblăduirea» şi «protecţia» inculpatului, persoana care ar trebui să vegheze la respectarea strictă a normelor legale.” Deşi a fost capul unui sistem piramidal mafiot de şpagă, Mariş a fost rîncadrat pe un post de inginer silvic coordonator la împăduriri şi regenerări la Ocolul Silvic Gilău, ocol pe care l-a condus înainte de a fi numit şef al regiei.   “Fişa postului arată că e coordonator la împăduriri şi regenerări, adică se ocupă de producerea materialului săditor, de împăduririâ, de întreţinere, de evaluarea coeficientului de pirindere a puieţilor, de completări până ce plantaţia devine o pădure mică. În mare, el se ocupă de totul de la a crea de la sămânţă până la transformarea plantaţiei în pădure”, a precizat noul director al Direcţiei Silvice. În ciuda denumirii postului, de coordonator, Dorel Oros a precizat că Mariş nu are oameni în subordine şi nici gestiune. @E un post temporar până la terminarea procesului@, a mai spus directorul. 

Acuzat că a luat mită 10.000 de lei 

Traian Mariş, fostul director al Direcţiei Silvice, a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Petru Urs. El are un termen de încercare de 5 ani şi 10 luni. Mariş a fost acuzat că a primit mită  10.000 de lei, de la doi subalterni, pentru a le asigura stabilitatea posturilor şi rezultatele favorabile la controalele periodice. El a fost arestat preventiv, la 15 aprilie, după  ce cei doi pădurari l-au denunţat. În momentul reţinerii, anchetatorii au descoperit asupra lui Mariş cei 10.000 de lei, marcaţi anterior de procurorii DNA. Mariş a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse. 

Citeşte şi 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările