Metoda prin care afli istoricul ascuns al unei maşini second-hand. Cum arată o fişă „medicală“ a unui autoturism pe care vrei să îl cumperi la mâna a doua

Metoda prin care afli istoricul ascuns al unei maşini second-hand. Cum arată o
fişă „medicală“ a unui autoturism pe care vrei să îl cumperi la mâna a doua

Maşini care-şi aşteaptă viitorii stăpâni  FOTO  Guliver/ Getty Images

Cumpărarea unei maşini e o investiţie importantă şi ar fi bine să fie făcută raţional, nu emoţional, şi după multe verificări. Este un sfat pe care îl dau specialiştii, tocmai pentru a-i feri pe viitorii proprietari de alegeri păguboase. Recent s-a lansat un serviciu care îl ajută pe cumpărător să descopere acele lucruri pe care vânzătorul nu are niciun interes să le spună la o maşină la mâna a doua.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mulţi dintre cei care verifică online istoricul maşinilor pe inspectorauto.ro au cerut să îi însoţesc la vizionarea maşinii, pentru că le era teamă să nu fie păcăliţi. Pentru că nu toată lumea are pe cineva priceput pe care să îl ia la vizionarea unei maşini second-hand, am creat Inspector pe Teren – prietenul la care poate apela oricine vrea să îşi cumpere o maşină rulată în siguranţă“, a declarat Mihai Cune, cel care a creat site-ul inspectorauto.ro, a scris primul ghid de verificare a unei maşini second hand, care se găseşte gratuit în mediul online.

Serviciul presupune asistenţă la verificare - adică inspectorul merge alături de cumpărător să vadă şi să verifice maşina - şi verificare remote - cumpărătorul îl trimite pe inspector pe teren ca să-i verifice maşina. O asemenea situaţie se întâlneşte când cumpărătorul locuieşte în alt oraş decât proprietarul maşinii. Serviciul, testat câteva luni înainte de a fi lansat, acoperă, deocamdată, Capitala şi judeţele învecinate şi costă 249 de lei.

„Verificarea făcută de inspector pe teren se axează pe daunalitate, iar toate verificările sunt realizate cu aparate profesionale. La finalul verificării, persoana interesată să cumpere maşina primeşte un raport de inspecţie complet pentru automobilul respectiv“, explică Mihai Cune, omul care a gândit şi dezvoltat serviciul. Un astfel de raport puteţi vedea mai jos.

  Cum arată fişa de verificare a unei maşini second-hand by Florina Pop

Potrivit acestuia, multe cereri pentru verificările pe teren ale maşinilor le-a primit de la persoane interesate să cumpere maşini second al căror preţ trecea de 8.000 de euro:

„Maşinile bune la mâna a doua sunt mai greu de găsit şi se poate ca o maşină bună să se vândă foarte repede. Adesea vânzătorul nu este dispus să aştepte una, două sau trei zile până când potenţialul client reuşeşte să facă o programare pentru verificare într-un service. De regulă, cine plăteşte primul pleacă acasă cu maşina. (...) Dacă nu te pricepi cât de cât la maşini şi nu ştii ce să ceri la verificarea în service, aceasta poate fi sumară, axată pe probleme mecanice, şi rareori include şi o inspecţie de daunalitate, inclusiv măsurarea grosimii stratului de vopsea, spre exemplu. Maşinile sunt de cele mai multe ori verificate doar de un mecanic, aproape niciodată de un tinichigiu sau vopsitor“.

Ghidul de verificare a maşinilor second hand a fost lansat în februarie şi până acum a fost descărcat de peste 10.000 de oameni. Site-ul pe care a fost urcat oferă, de la lansare – în urmă cu jumătate de an -, informaţii legate de istoricul maşinii, intervenţiile făcute asupra caroseriei, dacă a fost implicată în incidente în România sau în străinătate, dacă figurează ca furată.

Mai puteţi citi:

Ghid de verificare a unui autoturism second-hand. Cum să mergi cu lecţia învăţată când cumperi o maşină

Un tânăr cu experienţă în domeniul vânzărilor a scris două ghiduri practice de verificare a maşinilor second-hand care provin din România sau din Uniunea Europeană. Fiecare ghid e gratuit, poate fi descărcat online şi explică, pe înţelesul omului de rând şi până la cel mai mic detaliu, aspectele care ar fi bine să le verifice cumpărătorul unei maşini second-hand.

Site-ul care ştie toate „secretele“ maşinii pe care vrei să o cumperi. „Dacă maşina este praf va fi întotdeauna arătoasă“ 

Cei care au de gând să-şi cumpere o maşină şi să o verifice rapid chiar din târgul auto sau faţă-n faţă cu vânzătorul pot accesa inspectorauto.ro. Cu seria şasiului, site-ul vă spune istoricul maşinii, informaţii complete despre aceasta, dacă s-au făcut intervenţii asupra caroseriei (vopsire sau diverse reparaţii), dacă a fost implicată în incidente în România sau în străinătate, dacă figurează ca furată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările