Modificarea kilometrajului maşinilor: samsarii necinstiţi ar putea face puşcărie. Cum se poate evita măsluirea kilometrajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarea kilometrajului maşinilor second-hand puse în vânzare este un fenomen care face ravagii în România. Incriminarea acestor fapte prin Codul Penal îi va arunca după gratii pe cei care îi vor înşela pe cumpărătorii de maşini de ocazie, potrivit unui proiect de lege iniţiat de un grup de parlamentari liberali.

Cele mai multe dintre maşinile importate în România au o poveste similară. Trei sau patru sute de mii de kilometri parcurşi, numeroase dotări cu care să-i ia ochii clientului şi preţuri mici. Ajunse în ţară, maşinile sunt cosmetizate, iar kilometrajul suferă o modificare drastică. Abia apoi sunt gata să fie puse în vânzare.

Parlamentarii care au depus proiectul de lege care incriminează modificarea kilometrajului maşinilor  spun că prin schimbarea datelor tehnice ale autovehiculelor este pusă în pericol siguranţa cumpărătorului şi nu numai.

Iniţiativa completează Codul Penal cu infracţiunea de “înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”, pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani. “Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege: elementele de identificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infracţiune independent de diligenţa depusă de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului”, se arată în proiectul legislativ.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că urmăresc descurajarea tranzacţiilor cu vehicule ale căror date sau caracteristici sunt trucate sau nereale şi, în consecinţă, creşterea siguranţei pe drumurile publice. “În aceste cazuri particulare interesul principal al statului este de a asigura siguranţa circulaţiei, în timp ce interesul secundar este cel de a-l proteja pe cel înşelat”, susţin parlamentarii PNL Alexandru Nazare, Cristian Roman, Andreea Paul, Mihai Tararache, Costel Alexe, Anton Doboş, Florin Alexe, Virgil Guran şi Erland Cocei. Senatul este prima cameră sesizată.

Cum poate fi evitată măsluirea kilometrajului

Pe lângă sancţionarea penală, alte state europene şi nu numai au luat măsuri pentru stârpirea fenomenului de modificare a kilometrajului maşinilor.

Exemplul cel mai eficient pe care îl propun specialiştii este modelul belgian de verificare a numărului de kilometri. Sistemului Car Pass presupune obligarea fiecărui service auto sau centru ITP să transmită către o bază de date numărul de kilometri ai maşinii, de fiecare dată când este adusă în unitate. În 2014, Car Pass a emis aproximativ 780.556 certificate de atestare a numărului de kilometri.

Un alt model eficient este cel canadian.

De fiecare dată când se reînoieşte asigurarea obligatorie, adică o dată la 6 luni, kilometrajul maşinilor este luat în evidenţă. Calculul valorii poliţelor de asigurare în Canada se face şi în funcţie de kilometrajul maşinii: cine circulă mai mulţi kilometri, plăteşte o poliţă mai scumpă, deoarece creşte implicit şi riscul de evenimente în trafic.

Un alt mijloc de a limita escrocheriile este obligarea vânzătorului de a menţiona pe contractele de vânzare-cumpărare numărul real de kilometri ai maşinii.

Cum se face modificarea kilometrajului maşinilor 

În general, falsificarea kilometrajului la maşinile dotate cu calculator de bord se face cu ajutorul unor softuri speciale instalate pe scanere auto, optimizate pentru diferitele mărci şi modele de autovehicule. În mai puţin de 4-5 minute, cu ajutorului scanerului, kilometrajul este “cosmetizat”.

Pentru anumite mărci de maşini, operaţiunea este mai complicată, datorită unor caracteristici constructive menite să-i descurajeze pe escroci.

Astfel, în cazul BMW-uilor, pentru modificarea kilometrajului maşinilor, se intervine în trei locuri. Kilometrajul se înregistrează în blocul de lumini, computerul de bord şi cheie. Reprogramarea fiecăruia este obligatorie pentru că altfel kilometrajul real se va suprascrie din nou în celelalte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite