Daniel David, la Electric Castle: „Revenirea la concerte şi la evenimente ajută starea psihică a oamenilor după pandemie”

Daniel David, la Electric Castle: „Revenirea la concerte şi la evenimente ajută starea psihică a oamenilor după pandemie”

Daniel David a vorbit la EC_Special. FOTO: EC

EC_Special by Electric Castle continuă la Cluj cu zeci de concerte în centrul istoric, pe Cetăţuie şi în Piaţa Unirii, cu instalaţii spectaculoase new media, dar şi cu o serie conferinţe pe teme de maxim interes şi extrem de relevante pentru spaţiul public: sănătate mintală în contextul pandemiei, educaţie sexuală, sustenabilitate şi dezvoltare durabilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joi, la întâlnirile EC_Talks, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj, psihologul Daniel David, a vorbit despre cum ne e afectată sănătatea mintală în contextului pandemiei prin care am trecut cu toţii în ultimul an şi jumătate şi a declarat că revenirea la concerte şi evenimente ajută la îmbunătăţirea stării psihice a oamenilor. 

„Cred că ajută atât ca efect psihologic asupra stării de bine, cât şi ca model de (auto)control în pandemie, şi anume că pot participa la festival doar cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi. Un asemenea model vreau să implementez şi la universitate, model care există deja la marile universităţii ale lumii (ex. Universitatea Harvard). Sigur, că mi-ar plăcea să îi aduc pe toţi studenţii în regim clasic, fără restricţii, dar nu am spaţiul necesar ca să fac acest lucru fără a le pune la risc sănătatea, inclusiv sănătatea comunităţii academice întregi şi a oraşului. Şi voi, organizatori care aţi găsit spaţii suficiente chiar în aer liber, totuşi, aţi pus aceste condiţii de bun simţ. Aşadar, da, ajută şi ca model de sănătate, şi ca model de control al pandemiei”, a spus prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB Cluj.
Psihologul Daniel David a mai afirmat că observă în spaţiul public tot felul de studii care arată că a crescut nivelul de tristeţe. El explicat că acest lucru e normal, până la un punct.
„Eu mereu am spus: când te confrunţi cu o traumă/stres major, reacţia psihologică sănătoasă este nu să ai emoţii pozitive sau să fii calm, ci să ai emoţii negative funcţionale: să fii îngrijorat, dar nu anxios, să fii trist, dar nu deprimat, să fii foarte nemulţumit, dar nu furios şi agresiv etc. Au fost foarte mulţi oameni trişti, îngrijoraţi, nemulţumiţi, dar acestea sunt emoţii sănătoase, care ne ajută să facem faţă traumei, stresului. Problema ar fi fost dacă foarte mulţi dintre noi am fi devenit depresivi, panicaţi, furioşi şi agresivi. Iar aceştia nu au fost mai mult de 25%” (mulţi chiar revenindu-şi după un an), a subliniat Daniel David la întâlnirile EC_Talks din cadrul Electric Castle.
 
 
Adrian Despot, Prinţesa Urbană şi Petronela Rotar, astăzi, la EC_Talks
 
Conferinţele din cadrul festivalului continuă astăzi cu 3 întâlniri cu personalităţi de marcă din România: solistul trupei Viţa de Vie, Adrian Despot, scriitoarea Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută publicului larg şi drept Prinţesa Urbană, scriitoarea şi psihoterapeutul Petronela Rotar şi Alina Greavu – Aluziva.
Întâlnirile EC_Talks au loc în fiecare zi, până sâmbătă inclusiv la EC Garden, pe Cetăţuia Clujului. Detalii despre program sunt disponibile pe https://electriccastle.ro/ec-talks. 
 
Peste 100 de concerte, în weekend, la EC_Special by Electric Castle
 
De astăzi şi până duminică, mai mult de 100 de concerte cu artişti de top vor avea loc în oraş în cele 9 spaţii în care se desfăşoară festivalul.
Printre cele mai aşteptate nume străine se numără Aurora, Dubioza Kolektiv, Molchat Doma şi Killa Fonic, iar dintre formaţiile autohtone care bifează prezenţa la festival nu vor lipsi la această ediţie Viţa de Vie, Şuie Paparude, Irina Rimes, Nane, Robin and the Backstabbers şi Luna Amară. 
Programul zilnic şi informaţii despre concerte, conferinţe şi instalaţii luminoase de la EC_Special sunt disponibile pe www.electriccastle.ro, dar şi în aplicaţia EC_Special, care se poate descărca gratuit din Google Play sau din App Store. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările