Vreme instabilă: furtuni şi ploi torenţiale. Unde se răcoreşte cel mai mult şi în ce zone ameninţă inundaţiile

Vreme instabilă: furtuni şi ploi torenţiale. Unde se răcoreşte cel mai mult şi în ce zone ameninţă inundaţiile

Se anunţă ploi consistente FOTO Adevărul

Deşi Bărăganul  nu se află pe harta judeţelor lovite de codul galben de vreme rea, instabilitatea atmosferică va cuprinde joi, 2 iunie, toată ţara şi va ploua mai mult în nord, în centru şi est. Şi temperaturile scad, se răcoreşte: maximele se vor situa între 17 si 27 de grade.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Dobrogea şi Bărăgan, vremea instabilă, cu averse consistente, fulgere şi intensificari ale vântului se instalează pentru câteva zile. Temperaturile scad, în unele zone ajungând să fie sub normalul acestei perioade. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), în Moldova sudică şi în nordul Munteniei va ploua serios, iar precipitaţiilor vor fi însoţite de toate fenomenele specifice instabilitatii.

Creşte riscul de inundaţii în Moldova

Vreme rea se anunţă şi în jumătatea nordică a Moldovei: ploi consistente, multă instabilitate şi temperaturi în scădere. Cantităţile de apa ar putea depăşi 50...70 l/mp şi creste riscul de inundaţii. Temperaturile scad simţitor: vom avea maxime între 17 şi 21 de grade. În nordul Transilvaniei şi în Maramureş: aceeaşi vreme instabilă, cu averse frecvente.

În sud, temperaturi ridicate

ŞI în vestul ţării norii se adună şi va ploua în reprize: aversele vor fi însoţite de fulgere şi vânt. Deşi în sud-vestul ţării vremea va fi mai bună şi aici apar înnorări, dar ploile vor veni pe suprafeţe restrânse, cu precadere în zonele mai înalte. Temperaturile, mai scăzute decât ieri, se vor situa în jurul valorii de 25 de grade. În sudul ţării vom avea vreme schimbătoare. Va ploua temporar, iar temperaturile vor coborî spre valori potrivite pentru început de iunie. Cel mai cald va fi în Lunca Dunării: 27 de grade.

În iunie, precipitaţii deficitare

În luna iunie, valorile medii de temperatură sunt prognozate a atinge până la 19 grade Celsius în Transilvania şi Maramureş, respectiv 21 de grade Celsius în Banat, Dobrogea şi Moldova.
La capitolul precipitaţii, specialiştii ANM avertizează că vor fi probeleme. Precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în regiunile sudice şi local în cele sud-estice şi estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de media climatologică. Media multianuală a precipitaţiilor este de 84,5 litri/mp pentru luna iunie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia(până la 111 litri/mp), Banat (până la 107 litri/mp), Crişana şi Moldova (103 litri/mp).

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Vine o vară toridă: cât de cald va fi, când loveşte seceta şi unde plouă mult

Ce vreme se anunţă în următoarea perioadă. Cât ţin ploile şi unde lovesc furtunile, de când se încălzeşte

Prognoza meteo pe 3 luni: cât şi unde va ploua cel mai mult în aprilie, cât de cald se anunţă. Cum va fi vremea în mai-iunie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările