Vremea de coşmar se prelungeşte. Cât mai ţin furtunile violente şi ce zone vor fi măturate de ploi, de când se încălzeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii nu vin cu veşti bune pentru următoarele zile. Prognoză de coşmar pentru aproape toate regiunile: mai multe zone din ţară vor fi măturate de ploi de furtuni violente. Regimul termic continuă să fie sub cel normal, iar maximelee vor fi în general între 15 şi 21-22 de grade, ceva mai mici în depresiunile intramontane.


Vremea intră într-un proces de încalzire abia săptămîna viitoare, începând de marţi. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) ,duminică  vremea va fi în general instabilă. Vor fi averse şi descărcări electrice, în majoritatea regiunilor. Izolat, îndeosebi la deal şi la munte, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Se menţin condiţiile de grindină, iar în zona montană înaltă, vor mai fi lapoviţe şi de ninsori. Vântul va avea unele intensificări în est, dar şi în restul ţării, în timpul ploilor.

Temperaturile maxime, mai scăzute decât cele ce ar fi normale în această perioadă, vor fi cuprinse între 14 grade la Miercurea Ciuc şi 21 de grade la Drobeta Turnu Severin şi Giurgiu. De marţi, în Bărăgan, temperaturile încep să crească, iar norii se împrăştie. Maximele vor ajunge la 24 de grade, însă de sâmbătă, 14 mai, revin aversele , iar regimul termic scade semnificativ.

Precipitaţiile sunt la putere

Conform ANM, în mai, temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, iar în nordul şi centrul ţării va putea avea valori sub normalul perioadei. Media lunii mai se situează la 14,9 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 şi 17 grade Celsius în Moldova, între 12 şi 16 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 13 şi 18 grade Celsius în Oltenia şi Muntenia.

Tot la nivelul lunii mai, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării şi doar în nord şi centru pot avea o tendinţă spre excedent, faţă de media multianuală de 66,5 l/mp. Zonele Banatului, Crişana, Maramureş, Oltenia şi Muntenia vor prezenta cantităţi de precipitaţii ce pot ajunge până la 89 l/mp.

Vă recomandăm şi:

Cum va fi vremea de Florii. Unde va ploua cel mai mult, ce se anunţă de Paşte

Prognoza meteo: se anunţă polei, vânt şi precipitaţii mixte. În ce regiuni va ploua cel mai mult şi cât mai ţine vremea rea

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite