Reţeta sarmalelor care se topesc în gură.  Ce ingrediente le face gustoase şi câte ore se fierb

Reţeta sarmalelor care se topesc în gură.  Ce ingrediente le face gustoase şi câte ore se fierb

Sarmalele, un preparat nelipsit de pe mesele românilor FOTO savoriurbane.com

Nelipsite de pe mesele româneşti, sarmalele se prepară cu multă grijă. O reţetă a maestrului gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman, le învaţă pe gospodine ce ingrediente să pună în sarmale ca să iasă gustoase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ingrediente

 
Foi:
2 verze murate
 
Umplutura:
1 kg carne de porc tocată
3 morcovi
2-3 linguri de pastă roşii
1 ardeiaş iute
1 ceaşcă de orez
1 pahar de vin
2 cepe
3 legături de verdeaţă
2-3 linguri de pastă ardei gras
 
Prinprejur:
2 ceşti de vin alb
1 pahar de bulion de roşii
pastă de roşii şi de ardei
3 roşii din bulion
cimbru, mărar, foi de dafin, boia, piper, sare
 
Iată ce scria autorul despre sarmale în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia):
 
“Sarma - ua (cuvânt de origine arabo-turcă, trimiţând la o balcanică frunză de viţă umplută cu orez şi stafide) se încarcă în Carpaţi de magnifice şi grele semnificaţii daco-romane, devenind de Crăciun o importantă componentă a ritualului crestin ortodox român, ceea ce face îndepărtată şi străină formula sa originară.
 
Ce vinuri foarte bune putem năpusti peste sarmale? Roşii? Da! Fetească Neagră de la Urlaţi (cu gust de mură), de la Valea Călugarească (prune uscate!), de la Bujoru ori de la Topoloveni! Băbeasca Neagră de Nicoreşti sau Buzău, Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti, de Drăgăşani, de Ceptura şi Tohani! Şi mai sunt destule, Valahia e mare: Burgund Mare, Corb, Seina, Oporto, San Giovese, Negru de Sarichioi, Grand Noir de la Calmette, Malbec, Alicante Bouschet, Codana, Negru de Drăgăşani, Novac!(…)
 
Sarmalele merită tot ce e mai bun, ele sunt simbolul nostru naţional, şi fac de garda la drapelul religiei noastre naţionale. Sunt îmbibate de istorie, mai ceva decât de slăninuţă!”
 

Mod preparare

 
Iar umplutura:
•    Se spală bine orezul
•    Se toaca ceapă şi verdeaţă (şi ardeiul iute), morcovii se rad
•    Se amestecă toate, carnea tocată, ceapa, morcovii, verdeaţa, orezul, pasta de ardei şi rosii, vinul - sare, piper, cimbru şi mărar praf, după poftă
•    Se umplu foile, se rulează şi se înfundă la capete (nu foarte strâns, să se mai umfle şi orezul) - Le puteţi face mai mari, mai mici, cum vă e plăcerea şi îndemânarea, numai să nu se desfacă la fiert.
 
 

Fierberea:

 
•    O oala de lut gros se unge cu untură, ca să se topească în gură când sunt gata
•    Apoi aranjaţi pe fund foi de varză şi un strat de varză tocată
•    Acum vine primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varză, presărat cu pasta de roşii, de ardei, apoi iar sarmale, până se umple oala
•    Ultimul strat e de varză presărată cu foi de dafin, legături de cimbru şi mărar (piper, sare, boia dupa gust) şi felii de roşii din bulion
•    Se amesteca bulionul cu vinul, se încălzesc un pic, se toarnă peste sarmale
•    Se acopera şi se pun la foc molcom - în niciun caz direct pe flacără - să undească şi să bolborosească înăbuşit de la 5 ore în sus - zeama trebuie să scadă jumătate, chiar două treimi din oală
•    Se ofera fierbinţi (a doua zi mai ales, că atunci sunt coapte bine) cu smântână, ardei iute, mămăligă caldă şi vin foarte bun.
 

Gazetarul, pasionat de gastronomie

 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările