Prognoza meteo: Un val de caniculă loveşte România. Ce ne aşteaptă, unde se întorc furtunile violente

Prognoza meteo: Un val de caniculă loveşte România. Ce ne aşteaptă, unde se întorc furtunile violente

Canicula se întparce FOTO Shutterstock

Căldura sufocantă se întoarce. Meteorologii anunţă caniculă în următoarele zile, iar vijeliile puternice îşi fac din nou resimţită prezenţa, începând cu nordul ţării şi zona montană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), luni, 26 iulie, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, local caniculară în Câmpia de Vest şi în sud-vestul Olteniei, unde şi disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi pe suprafeţe mici ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice, după-amiaza la munte şi în extremitatea de nord-vest a teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în vestul teritoriului.
 
Temperaturile maxime vor fi cuprinse 27 şi 36 de grade, iar cele minime se vor încadra între 14 şi 24 de grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei spre 10 grade.
 
Şi la Bucureşti, luni, vremea se va menţine călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creştere în orele amiezei. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.
 
Începând de marţi, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, caniculară în regiunile vestice, sudice şi pe arii restrânse în rest, iar disconfortul termic va fi accentuat. De joi, probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai mare în zona montană, iar spre sfârşitul intervalului şi în jumătatea de nord a teritoriului.
 
Prognoza meteo lunară
 
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.  Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu sunt prognozate.
 
Săptămâna 26.07.2021 – 02.08.2021
 
Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în regiunile sud-vestice.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în nord-vest, iar în restul teritoriului va fi deficitar, mai ales în regiunile sud-vestice.
 
Săptămâna 02.08.2021 – 09.08.2021
 
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în jumătatea nordică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval. Cu excepţia regiunilor sud-vestice şi sud-estice, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare, mai ales în nord şi nord-est.
 
Săptămâna 09.08.2021 – 16.08.2021
 
Temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
 
Săptămâna 16.08.2021 – 23.08.2021
 
Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, posibil uşor mai ridicate în sud vest. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână vor avea o tendinţă uşor deficitară în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, potrivit ANM.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările