Dunărea ameninţă Bărăganul. Cod galben de inundaţii până pe 26 mai

Dunărea ameninţă Bărăganul. Cod galben de inundaţii până pe 26 mai

Dunărea, un real pericol Foto:Arhivă Adevărul

Autorităţile române sunt în alertă. Dunărea ameninţă cu debite uriaşe. Hidrologii au emis deja cod galben de inundaţii pe sectorul aval Zimnicea, valabil pentur următoarele 9 zile. Călăraşiul se află pe lista judeţelor cu risc ridicat.

În intervalul 18 mai, ora 6.00 - 26 mai, sectorul sector aval Zimnicea al Dunării (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa , Galaţi şi Tulcea) se va afla sub cod galben.

Potrivit hidrologilor, prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment, din cauza variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii fluviului. Variaţiile sunt generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele înregistrate în bazinele hidrografice ale afluenţilor principali de pe acest sector (Sava şi Morava).

"Ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia - Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia - Herţegovina, la nivel naţional, starea de alertă", precizează INHGA.

Vă recomandăm şi:

Stare de urgenţă în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane

UPDATE Dunărea intră sub cod galben de inundaţii, iar de luni sub cod portocaliu. 11 judeţe rămân sub cod portocaliu până sâmbătă seară

FOTO  Localităţi din judeţul Olt, afectate de noul val de inundaţii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările