Cea mai frumoasă clădire de patrimoniu din zona Bărăganului va fi restaurată. Câţi bani sunt investiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Prefecturii va fi restaurat FOTO Facebook/CJC
Palatul Prefecturii va fi restaurat FOTO Facebook/CJC

Peste 77 de milioane de lei costă restaurarea celei mai frumoase clădiri din judeţul Călăraşi, aflată în stare avansată de degradare. Palatul Prefecturii va fi modernizat cu bani de la Compania Naţională de Investiţii(CNI) şi va adăposti Muzeul artei şi tehnicii.

Consilierii judeţeni au aprobat recent transmiterea către CNI a amplasamentului, în vederea începerii lucrărilor de refacere a clădirii. Corpul central al clădirii va fi modernizat şi va găzdui Muzeul artei şi tehnicii, o idee inovativă care păstrează arhitectura specifică perioadei secolului al XIX-lea îmbinată cu tehnologia modernă a secolului XXI.

 În muzeu, conform Proiectului de Hotărâre va fi instalată permanent tehnologie de ultimă generaţie, realizată cu scopul de a parcurge în timp real o incursiune în mai multe genuri muzicale, în timp ce vizitatorii se joacă cu ele. Va fi, de fapt, un centru artistic, având un concept inovativ de învăţare a muzicii.

„Obiectivul general al proiectului este dedicat îmbunătăţirii utilizării durabile a patrimoniului cultural construit, recuperării funcţionale a unor spaţii care, în prezent, sunt abandonate”, a explicat Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al CJ Călăraşi.

 Conform proiectului, aripa estică va fi restaurată, astfel încât să poată satisface exigenţele unui centru expoziţional permanent şi/sau itinerant. De asemenea, vor fi restaurate toate faţadele, astfel încât să se redea monumentalitatea şi specificul arhitectural a construcţiei. La interior vor avea loc lucrări complexe de refacere a branşamentelor şi racordurilor de utilităţi, reabilitare alei şi fond plantat. Nu vor fi trecute cu vederea nici componentele artistice ale monumentului de arhitectură care vor fi refăcute, redându-se astfel pe de-o parte imaginea urbană, dar şi reprezentarea spaţiilor interioare cu decoraţii. Investişţia se ridică la 77,2 milioane de lei cu TVA, 6 milioane de lei fiind suportaţi din bugetul Consiliului Judeţean Călăraşi, în administrarea căreia se află clădirea, şi care va asigura condiţiile necesarea desfăşurării lucrărilor la Centrul Socio-Cultural.

 

Monumentala clădire, construită în 2 ani

Istoricul Nicolae Ţiripan, care a cercetat documentele vremii, a descoperit că monumentala clădire aflată în ruină a fost realizată în doar 2 ani, după ce 5 ani au fost înghiţiţi de birocraţie cu realizare.

Clădirea de patrimoniu, construită în 1895,  riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.

Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii.

Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Modernizarea celei mai importante artere de trafic din Călăraşi demarează în 2022

Municipiul Călăraşi, obiect de studiu pentru studenţii de la Arhitectură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite