Cum a ajuns râvnită de toată lumea o clădire de patrimoniu de care cinci ani nu s-a interesat nimeni. Culisele unei tranzacţii la Focşani FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cladire diversis

Fosta Şcoală Comercială din Focşani, o clădire-mamut, de patrimoniu, a fost vândută în luna octombrie din cauza datoriilor acumulate către Primăria Focşani şi Direcţia de Finanţe.

Un potent om de afaceri din Vrancea, Valentin Resmeriţă, patronul Metale International Focşani, a cumpărat recent o "clădire-mamut", de patrimoniu, în suprafaţă de aproape 3.000 mp, în care a funcţionat acum un secol o şcoală comercială.

 De altfel, imobilul respectiv poartă denumirea în catalogul monumentelor istorice de  „Şcoala Comercială”, iar în ultimii 20 de ani s-a aflat în proprietatea firmei Diversis SA, controlată de Ştefan Krasovschi, cumnatul politicianului liberal Nini Săpunaru.

Firma a acumulat datorii mari la Primăria Focşani şi la Fisc, astfel că pe data de 4 aprilie 2016 Primăria Focşani a solicitat insolvenţa SC Diversis, pentru o datorie de 51.394 de lei, în urma unui titlu executoriu din 2013, când datoria era de 35.198 de lei, la care s-au adăugat penalităţi de 16.196 de lei. 

Ulterior, pe data de 27 noiembrie 2017 a fost deschisă procedura falimentului SC Diversis, iar încă de atunci s-a decis vânzarea clădirii la licitaţie, în urma unei evaluări făcute de o firmă specializată.

În aceşti patru ani, nimeni nu a părut interesat de tranzacţie, considerată de mulţi o adevărată afacere, în condiţiile în care vorbim de o clădire monument istoric, ce-i drept în stare de degradare accentuată, dar cu un teren extrem de generos, totul la un preţ mai mic de 300.000 de euro. O puteau face mai ales autorităţile locale, care au întâietate la cumpărarea unui imobil de patrimoniu, dar în 9 iulie 2019, Consiliul Judeţean Vrancea, condus la acea vreme de Marian Oprişan, cu o largă majoritate PSD, a refuzat să-şi exercite dreptul de preemţiune.

cladire

S-a întâmplat la fel şi în luna octombrie a acestui an, dar cu un alt preşedinte şi altă majoritate politică, PNL-USR-ALDE, decizia fiind criticată de această dată de către consilierii judeţeni PSD, care s-au exprimat în favoarea cumpărării clădirii pentru a fi transformată într-o şcoală de viticultură.

Disputa din Consiliul Judeţean a plecat de la faptul că decizia de neexercitare s-a făcut la trei săptămâni după încheierea tranzacţiei în urma căreia afaceristul Resmeriţă a cumpărat cădirea, pentru preţul de 1,364 milioane de lei, aleşii judeţeni social-democraţi fiind supăraţi că nu s-a cerut întâi acordul forului judeţean.

cladire diversis

Răspunsul secretarului judeţului a fost că în cazul în care Consiliul Judeţean s-ar fi exprimat pentru cumpărarea imobilului, tranzacţia ar fi fost anulată, prin urmare nu s-a comis nicio legalitate.

Când se credea că lucrurile se vor linişti, o lună mai târziu, primarul municipiului Focşani a introdus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemţiune la acest imobil, justificându-şi gestul prin faptul că oraşul are nevoie de spaţii pentru unităţile de învăţământ.

Justificarea primarului

„Avem şansa să facem această clădire reprezentativă pentru municipiul Focşani, nu pentru Misăilă. Cele două universităţi au un spaţiu impropriu la Vechea Prefectură, pentru că acolo abia au loc rectoratele, nicidecum nu pot fi organizate cursuri. Nu mai spun că şi doamna Cristina Nedelcu ar vrea să aducă Facultatea de moaşe în Focşani. Şi Liceul de Artă stă împrăştiat în 3 locuri. Aşa că avem nevoie de clădire. Cumpărarea imobilului e avantajoasă, mai ales că vin fonduri europene”, a spus primarul Cristi Misăilă, care fusese acuzat de aleşii din majoritatea politică de faptul că are un interes personal în legătură cu această clădire.

Interesul manifestat de primar, dintr-o dată, pentru imobil, a părut suspect aleşilor locali, mai ales că în cei cinci ani de când conduce oraşul a avut zeci de ocazii să cumpere clădiri reprezentative, dar nu a făcut-o niciodată.

„Interesul brusc al edilului pentru Şcoala Comercială, care putea fi cumpărată mai demult de Primăria Focşani, dacă se dorea acest lucru, pare să aibă la bază alte motive, pe care le putem doar bănui la ora actuală. Din acest motiv, nu am putut să-i acordăm încrederea noastră unui primar care nu a făcut nimic pentru salvarea istoriei oraşului”, a menţionat viceprimarul USR Alexandra Tătaru, precizând că numai în anul 2020 Primăria a refuzat la cumpărare şase clădiri monument istoric: Casa dr. Boiu, Casa Damian, Tăbăcăria Tăchiţă Nistor, Casa Zaharia, Casa Macridescu, Casa Eliade Holban.

Celălalt viceprimar, liberala Ana Maria Dimitriu, l-a acuzat pe primar că vrea să dea un tun imobiliar, iar în final decizia luată de aleşii locali a fost să nu-şi exercite dreptul de preemţiune asupra clădirii.

Ce nu ştiau aleşii la ora respectivă era că Primăria Focşani, prin semnătura primarului Cristi Misăilă, a ales să conteste în instanţă raportul lichidatorului judiciar care a organizat licitaţia pentru vânzarea clădirii. Acest lucru face obiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Vrancea.

Surpriza din acest dosar este faptul că acelaşi raport este contestat şi de un fost consilier judeţean apropiat de PSD, Nica Ionuţ Bogdan (foto), om de afaceri care a beneficiat în ultimii ani de o mulţime de contracte bănoase de la Primăria Focşani.

cladire diversis

Acesta a ales să plătească datoriile firmei Diversis către Primăria Focşani, subrogându-se practic în drepturile creditoarei, cu suma de 110.176 de lei, creanţă pe care a stins-o personal în data de 7 septembrie 2021, prin patru plăţi făcute în aceeaşi zi, respectiv 74.399 de lei, 17.805 lei, 16.125 lei şi 1.845 lei. De asemenea, acesta a plătit şi datoriile Diversis către Finanţe, în sumă de peste 30.000 de lei, pe  3 noiembrie 2021.

Datorie stinsă de un afacerist apropiat Primăriei

În cererea înaintată instanţei, pe data de 5 noiembrie, primarul Misilă a cerut înlocuirea lichidatorului judiciar Asist Cont SPRL pentru „gravă neglijenţă” în organizarea licitaţiei din data de 8 octombrie, care a dus la vânzarea obiectivului amintit

„Data de 8. 10. 2021 nu a fost cuprinsă în niciun raport şi nu s-a asigurat publicitatea acestei licitaţii, nepublicându-se în nici un ziar local, nicidecum 2 ziare locale aşa cum ar fi trebuit, conform regulamentului de vânzare”, se arată în întâmpinarea semnată de primarul Misăilă, care cere înlocuirea lichidatorului cu un altul, Artemis Legal  Insolvency SPRL, din Bucureşti,

În replică, lichidatorul judiciar Asist Cont SPRL susţine că licitaţia din data de 8 octombrie s-a făcut conform legii, aşa cum s-a stabilit în Adunarea Creditorilor, depunând la dosar toate documentele privind organizarea licitaţiei, inclusiv cele două ziare în care s-au publicat anunţurile de licitaţie publică.

Mai mult decât atât, Asist Cont spune că Primăria Focşani nu ar trebui să mai aibă vreo calitate în acest dosar, pentru că la data licitaţiei nu mai avea de recuperat niciun ban de la Diversis, datoria fiind plătită în contul municipalităţii chiar de Ionuţ Bogdan Nica.

Instanţa urmează să se pronunţe în acest dosar.

cladire diversis

Cât îl priveşte pe noul proprietar al clădirii, Valentin Resmeriţă (foto sus), acesta a declarat unui ziar local că are prin obligaţie stabilită în contract reabilitarea clădirii şi păstrarea ei ca monument istoric, fiind contrariat că autorităţile nu s-au arătat deloc interesate de clădire din anul 2016 şi până acum.

„Nu doresc ca aceasta clădire să ajungă un morman de moloz, iar în locul ei să răsară două - trei blocuri construite fără autorizaţie, cu sprijinul larg al Primăriei Focşani care a patentat si patronat o astfel de practică”, a spus Valentin Resmeriţă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Casele monument din Focşani, lăsate în paragină de noii proprietari. Nici amenzile aplicate de responsabilii din cultură nu şi-au atins scopul

Impozite majorate cu 300% pentru proprietarii unor case-monument din Focşani. Somaţia Primăriei, ignorată


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite