Ce contraindicaţii are vinul fiert, cea mai căutată băutură iarna. Cum se prepară corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinul fiert, o băutură delicioasă, dar periculoasă FOTO gustos.ro
Vinul fiert, o băutură delicioasă, dar periculoasă FOTO gustos.ro

Vinul fiert cu scorţişoară, cea mai căutată băutură iarna, poate dăuna serios organismului. Deşi este considerat un duşman al răcelilor provocate de sezonul rece, băutura, care conţine zahăr, duce la creşterea în greutate.

Cercetătorii europeni au descoperit că persoanele care consumă mai mult de 2 pahare de vin rosu pe zi manifestă cu 44% mai puţine răceli decât cei care se abţin de la consumul de vin roşu. S-a dovedit că resveratrolul are proprietăţi antiinflamatorii, ceea ce ajută la menţinerea sănătăţii fizice generale din moment ce multe boli şi maladii sunt atribuite inflamaţiilor.

Una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice de pe planetă, vinul roşu, poate fi şi benefic organismului, băut în cantităţi moderate.

Mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, vinul fiert este una dintre băuturile preferate ale românilor.” În timp ce prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetatorii sugerează că 1-2 pahare de vin roşu pe zi pot, de fapt, să aducă beneficii”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Ce efecte negative are

Aceasta atrage însă atenţia că persoanele care consuma vinul roşu în cantităţi mai mari decât cele recomandate, pot experimenta efecte opuse.  De asemenea, cei care suferă de următoarele afecţiuni ar trebui să evite consumul de vin roşu: cei care prezintă un nivel ridicat de trigliceride, cei care suferă de migrene, persoanele care încearcă să slăbească şi femeile gravide.

“Vinul conţine de asemenea, calorii goale, care pot duce la creşterea în greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii, ce includ creşterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienţă cardiaacă şi dependenţă”, explică Marina Grigore.

Specialiştii ne sfătuiesc să obţinem însă aceleaşi beneficii pentru sănătate şi din alte surse, decât din consumul de vin roşu. Flavonoidele de exemplu, se pot găsi şi în fructe şi legume.  Strugurii şi sucul de struguri au, de asemenea, aceleaşi componente ca şi vinul rosu.

Iată cinci dezavantaje:

Te îmbeţi mai repede. Vinul fiert ne îmbată mult nau rapid decât băuturile reci alcoolizate. Băuturile calde sunt absorbite foarte rapid de corpul uman, se duc repede din stomac în intestine şi de acolo trec direct în sânge.

Vinul fiert te îngraşă.Vinul fiert îngraşă deoarece are zahăr. Dacă este consumat seara, îngraşă şi mai mult, deoarece corpul nu are timp să elimine substanţele pe care le stochează. De preferat este ca seara să bem bere sau vin rece.

Poţi avea dureri de cap. Băuturile care conţin zahăr pot să fermenteze în stomac şi de aceea ne provoacă dureri de cap. În plus, din cauza substanţelor care se degajă în urma fierberii, uleiuri şi aldehide, vinul fiert poate să dea dureri de cap şi chiar stări de greaţă.

Ne face să îngheţăm. Cel puţin dacă bem mult! O cantitate mică de vin fiert ne încălzeşte. Dar dacă bem o cantitate mai mare de vin fiert, efectul este exact invers. Etanolul pe care îl conţine dilată vasele de sânge din piele şi, astfel, căldura se elimină mai repede. Astfel, băutorul va îngehţa de frig!

Îţi pătează dantura.Vinul roşu fiert ne colorează dinţii în albastru. Acest lucru se întâmplă din cauza coloranţilor care se găsesc în cojile boabelor de struguri. Acestea se separă în momentul fierberii şi se depun pe dinţi.

Valoare nutritivă

Vinul roşu conţine următoarele vitamine şi minerale:

Potasiu - ajută la reglarea ritmului cardiac, ajută în sinteza acidului proteic şi nucleic, la producerea de energie şi convertirea zahărului din sânge în glicogen.

Fluor - este un mineral care poate preveni cariile dentare şi menţine smalţul dinţilor puternic.

Fosfor - ajută la transformarea mâncării în energie, ajută funcţia renală, metabolismul, multiplicarea celulară şi susţine contracţiile musculare ale inimii.

Colina - face parte din familia vitaminei B şi ajută la menţinerea sănătăţii generale. Îşi mai aduce aportul şi la funcţionarea adecvată a memoriei.

Reţeta unui delicios vin fiert

Ingrediente:

1 litru vin, tare bun 

5 linguri miere 

1 praf scorţişoară 

10 boabe piper 

 10 cuişoare 

Mod de preparare:

Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă.

La primul undit al unui apropiat clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal – ca să se încingă repede – şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).

Se bea din căni de lut cu gura strâmtă, vinul fiert, şi, ca să fie mai aprig, ar trebui să fie o Tămâioasă din cele vechi, mieroasă, de Drăgăşani ori de Pietroasa, urcată spre tăria cea din urmă, dincolo de care nu mai e nimic decât altă viaţă. Ce contează e să fierbeţi un vin cât mai tare şi mai dulce, că mierea, cât ar fi de dulce şi de suavă, n-ajunge până la miez, nu îndulceşte şi fibra profundă a vinului.

Vă mai recomandăm şi:

EXCLUSIV. Schimbarea ritualului botezului - măsurile anunţate de ÎPS Calinic: „Trebuie să apelăm la logică”

Medic de familie, în faţa elevilor de liceu despre pandemia de COVID-19: „Trăim într-o minciună indusă prin televizor“ VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite