Secretul unui desert delicios. Cum faci papanaşii perfecţi, de ce se fierb la foc mic şi prin ce se tăvălesc
0
Cei mai buni papanaşi munteneşti se fac după reţeta regretatului gastronom radu Anton Roman. Desertul delicios se găteşte din câteva ingrediente, însă, pentru reuşită, este important să se respecte întocmai paşii gătirii.
“Printre puţinele dulciuri ţărăneşti care se fac, adesea reuşit, şi la cârciumile din oraş, unul din numeroasele feluri de găluşti făcute după chipul şi asemănarea lumii noastre: rotundă, dar imperfect”, nota reputatul gastronom în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
2 ouă
3 linguri de griş
1 linguriţă de făină
2 linguri de unt
pesmet destul
sare
300 g brânză de vaci (scursă bine de zer)
Mod preparare:
• Se pune apă sărată la fiert
• Se amestecă bine brânza de vaci, fâina, ouăle, grişul şi sarea
• Se fac găluşti turtite, se găuresc cu degetul, se pun cu spumiera în apa clocotind uşor
• Se prăjeşte pesmetul
• Când papanaşii se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă molcom (altfel se sfărâmă) încă un sfert de oră
• Se pune untul la cald
• Se scurg, se ung cu unt, se tăvălesc în pesmet, se oferă cu zahăr şi smântână sau cu dulceaţă.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi:
Rezultate finale alegeri parlamentare 2020. Câte voturi au primit PSD, PNL, USR PLUS, AUR şi UDMR