De la 1 februarie, medierea părţilor va fi obligatorie înainte de judecată

De la 1 februarie, medierea părţilor va fi obligatorie înainte de judecată

Măsura este menită să reducă numărul de procese                                                             FOTO: Arhivă

De la 1 februarie, buzoienii care doresc să-şi soluţioneze conflictele în instanţă au obligaţia de a trece şi pe la mediator. În caz contrar, instanţa le respinge cererea de judecată. Medierea va fi folosită în cazul unor procese legate de revendicări, divorţuri, încredintări de minori, plângeri penale sau litigii de munca vor putea fi soluţionate departe de instanţa de judecată.


Măsura este menită să scadă numărul de procese şi să faciliteze rezolvarea conflictelor pe cale amiabilă. Dacă două persoane sunt în conflict şi îşi caută dreptatea în instanţă trebuie să meargă la un mediator, înainte de a începe procesul. Acesta va încerca să-i convingă să ajungă la o înţelegere amiabilă şi să evite judecată. Cel mai important este că în acest mod, oamenii nu vor mai pierde sute de lei pentru cheltuielile de judecată şi pentru taxa de timbru.

În urma şedinţei de mediere, cei care totuşi vor să meargă în instanţă, vor primi un porces verbal de informare care va fi depus la instanţă inaintea cererii de chemare în judecată. Fără certificatul prin care dovedesc informarea asupra medierii, instanţa nu va primi cererea de chemare în judecată. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările