Bunătăţi pentru masa de Crăciun. Afumătorile tradiţionale din Ţara Buzăului duduie şi-n pandemie

Bunătăţi pentru masa de Crăciun. Afumătorile tradiţionale din Ţara Buzăului duduie şi-n pandemie

Babicul este la mare căutare în Buzău Foto Iulian Bunilă

Gândul ne zboară deja la bunătăţile de pe masa de Crăciun. Ca nu cumva să le-o ia alţii înainte, mulţi au dat comandă la afumători, iar cârnaţii şi şunca se găsesc pe mai toate listele de aşteptare. Clienţi din ce în ce mai mulţi au şi carmangeriile tradiţionale care au inclus anul acesta şi serviciul de livrare la domiciliu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Buzoianul Constantin Frusinoiu deţine o carmangerie cu produse tradiţionale în comuna Mărăcineni, unde fabrică o gamă bogată de afumături specifice zonei. 
 
Cârnaţii de Pleşcoi sunt preparaţi după reţete vechi ale sârbilor stabiliţi aici, din carne adusă de la crescători locali.
 
”Punem boia de ardei, carne de vită, carne de oaie, în proporţii care să ofere consistenţa, aspectul şi culoarea adevăraţilor cârnaţi de Pleşcoi. Sunt foarte gustoşi, pentru că sunt produşi tradiţional, cum îi fac oamenii acasă”, spune Frusinoiu, care este producător de mezeluri tradiţionale.   
 
La carmangeria pe care o deţine în centrul comunei Mărăcineni au mare căutare şi cârnaţii de casă, din porc şi vită, făcuţi din carne tocată cu satârul. 
 
Aceştia stau cel puţin trei zile la uscat în camere cu ventilatoare puternice, apoi sunt ţinuţi tot atâtea zile în camerele de afumare. ”Uitaţi cum se vede bucata de pulpă din cârnat, numai carne şi condimente”, ne arată producătorul.
 
 
Foto Iulian Bunilă
 
Babicul preparat ca acum 50 de ani are mare căutare mai ales printre clienţii aflaţi în tranzit. Pe vremuri, batoanele se ţineau la zvântat la streaşina casei, în bătaia vântului. Acum, ventilarea se face cu aeroterme puternice. ”Babicul se face din pulpă de vită, din pulpă de porc, bulion de ardei, dulce şi sare. Se ţine câteva zile la zvântat apoi la fum, cu lemn, nu cu rumeguş”, spune Constantin Frusinoiu.
 
Foto Iulian Bunilă
 
Producătorul buzoian de carne se aşteaptă la o creştere a vânzărilor cu cel puţin 30 la sută în perioada sărbătorilor. De aceea, va spori producţia la tobă, lebăr, cârnaţi şi pastramă, produsele care au cea mai mare căutare. ”Cele mai vândute produsele sunt cârnaţii, pastrama şi babicul, preparate uscate şi afumate. Mai merg foarte bune preparatele de sezon, ca lebărul, toba, şunculiţa”, spune proprietarul carmangeriei.
 
Foto Iulian Bunilă
 
Atât producătorul de mezeluri tradiţionale din Mărăcineni, cât şi ceilalţi din zona Pleşcoi, vor vinde în perioada următoare atât în punctele proprii de desfacere, cât şi prin livrare la domiciliu. Aceştia promit că nu vor majora preţurile, în cazul în care şi costul materiei prime va îngheţa. 
 
Vă mai recomandăm şi: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările