Producţia de tractoare a fost revitalizată la Braşov. Cât costă un model U 650 pe piaţa din Africa

Producţia de tractoare a fost revitalizată la Braşov. Cât costă un model U 650 pe piaţa din Africa

Modelele U 650 fabricate la Braşov FOTO Tractorul U 650

Compania braşoveană Tractorul U 650, cea care preluat licenţa pentru producţia şi vânzarea tractoarelor U 650 pe pieţele asiatice şi africane, a încheiat un acord cu compania egipteană El Nasr Automotive Manufacturing Company pentru ca aceasta să asambleze maşinile agricole în ţara din nordul Africii.

 
La mai bine de zece ani de la închierea societăţii Tractorul UTB, piaţa de tractoare româneşti reîncepe să activeze, după ce câţiva dintre foştii angajaţi ai uzinei, printre care şi fostul directorul a întreprinderii, Titus Şerban, cu sprijinul unui om de afaceri arab, au reuşit să redeschisă o mică făbricuţă şi să producă tractoare U 650.
 
Societatea Tractorul U 650 Braşov, care are unitatea de producţie în oraşul prahovean Băicoi şi sediul administrativ la Braşov, a început acum şase ani cu producţia de piese de schimb pentru tractoarele româneşti. Cu timpul, au început să apară comenzi de tractoare dinspre pieţe din Asia şi Africa.
 
Cel mai recent contract a fost încheiat de firma braşoveană cu compania egipteană El Nasr Automotive Manufacturing Company. De această dată, partenerii africani au cerut doar piesele pentru tractoare, urmând ca maşinile agricole să fie asamblate în Egipt. 
 

Primul lot de 25 de tractoare

 
Proprietarul companiei Tractorul U 650 Braşov, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, un om de afaceri din Arabia Saudită, spune că primul lot de piese, pentru 25 de tractoare, va fi trimis în Egipt în următoarea lună. „Deocamdată am luat decizia să trimitem componentele de aici şi să fie asamblate acolo, deoarece lira egipteană s-a devalorizat foarte mult în raport cu dolarul. Preţul unui tractor este de 20.000 de euro, iar pe piaţa egipteană este cerere foarte mare de tractoare U 650”, a explicat acesta.

Omul de afaceri spune că în prezent compania se află în căutare de ingineri ai fostei fabrici de tractoare din Braşov pentru a-i trimite în Egipt pentru a superviza asamblarea tractoarelor. „Se vorbeşte de salarii bune, la care se oferă bonusuri de genul casă, maşină, asigurări de sănătate. Nu ne deranjează nici dacă sunt pensionari”, a precizat El Keleini.
 

60 de angajaţi în prezent
 

Compania braşoveană a inaugurat în urmă cu câţiva ani o fabrică la Băicoi, unde are circa 60 de angajaţi. „Dacă acest contract va continua, vom avea nevoie de câteva zeci de angajaţi. Noi am livrat deja în ultima lună peste 50 de tractoare U 650 în Sudan, urmând să livrăm şi tractoare U 825. Contractul cu Egiptul presupune livrarea de piese pentru asamblarea a 112 tractoare”, a mai spus omul de afaceri. Valoarea totală a contractului este de 2,2 milioane de euro.
 
Compania braşoveană a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei. Pierderile s-au cifrat însă la 360.000 de lei.
 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: