Născuţi a doua oară. Ce simt oamenii cu afecţiuni renale grave, care primesc şansa unui transplant de rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tania simte că s-a născut a doua oară în momentul transplantului de rinichi. FOTO: Arhiva personală
Tania simte că s-a născut a doua oară în momentul transplantului de rinichi. FOTO: Arhiva personală

Ziua internaţională a rinichiului se sărbătoreşte din 2006 încoace, în a doua zi de joi a lunii martie. Cei care au trecut printr-o dializă şi au ajuns să facă transplant ştiu ce înseamnă să te fi născut din nou.

GALERIE FOTO


Începând din anul 2006, în fiecare an, în a doua joi a lunii martie se sărbătoreşte, la nivel mondial, Ziua Rinichiului. Bolile rinichiului sunt foarte numeroase iar, în ultimii ani, potrivit specialiştilor, patologia renală s-a schimbat. 

„Nu mai sunt prevalente glomerulo nefritele primitive sau datorate unor infecţii. În zilele noastre, odată cu creşterea mediei de vârstă a pacienţilor vedem tot mai des nefropatii diabetice, nefropatii hipertensive etc, deci afectări ale rinichiului în cadrul acestor boli care sunt foarte frecvente în secolul nostru”, a explicat medicul nefrolog Cosmina Oproiu. 

Experienţa ultimilor ani ne arată că un om poate trăi foarte bine cu un singur rinichi din cei doi. De altfel, în ţara noastră s-au realizat numeroase transplanturi de rinichi după care, atât donatorul, cât şi cel care a primit rinichiul, trăiesc zeci de ani, fără probleme. 

„Nu aş putea spune dacă în zona Braşov sunt multe sau puţine persoane care au beneficiat de un transplant de rinichi. Cert este că există în zona noastră un număr semnificativ de pacienţi care sunt transplantaţi şi care, evident, beneficiază de o calitate a vieţii mai bună decât cei care sunt nevoiţi să facă substituţie renală, hemodializă sau dializă peritoneală. Cei mai mulţi dintre aceştia au evoluat foarte bine post transplant încă din primele luni. Sunt şi câţiva la care grefa s-a pornit ceva mai greu, dar, per ansamblu, pacienţii care au substituţie renală prin transplant renal beneficiază de o calitate a vieţii bună, practic, la nivelul oamenilor care nu au suferinţe renale”, a mai precizat specialistul în nefrologie. 

Tania Munteanu a făcut transplant de rinichi în urmă cu 22 de ani. Până atunci, ca fiecare persoană care ajunge în situaţia în care are nevoie de un rinichi pentru supravieţuire, a făcut, pentru o perioadă, dializă. Aceasta înseamnă că întreaga cantitate de sânge din corp este trecută printr-un aparat care realizează funcţia rinichiului, după care sângele este reintrodus în corp. 

Operaţiunea durează mai multe ore şi se face tot a doua zi, astfel că nu mai putem vorbi de o viaţă normală. Pe lângă faptul că jumătate din zile bolnavul se află internat în spital, acesta are şi foarte multe restricţii în ce priveşte alimentaţia şi alte aspecte ale vieţii. În plus, orice vacanţă departe de localitatea de domiciliu presupune complicaţii din cauza formalităţilor pentru efectuarea dializei. În aceste condiţii, transplantul este ca o a doua viaţă. 

„Pentru mine şi pentru toată lumea care a făcut transplant, aceasta înseamnă o a doua viaţă. Atât transplantul în sine, cât, mai ales, donatorul sunt pentru noi un înger care va fi tot timpul cu noi şi vom privi spre el toată viaţa. După transplant, foarte mulţi dintre noi au ajuns să facă mai mult în viaţă decât făcuseră până atunci deoarece au realizat ce înseamnă viaţa cu adevărat şi au început să trăiască cu adevărat”, a povestit Tania Munteanu. 

Dacă, înainte de transplant, Tania avea nevoie de ajutorul celor din jur, după operaţie a urmat o facultate şi este asistent social la o fundaţie care ajută oamenii. Tania este o persoană foarte activă şi gata mereu să ajute pe oricine se află într-o situaţie nedorită. Tania a primit rinichiul de la fratele ei. Acum, amândoi au câte un rinichi şi, deşi, ca fraţi, se iubeau şi înainte, transplantul i-a apropiat şi mai mult. Chiar duminică, ambii au fost la Sinaia, la cota 2000, unde au urcat pe munte şi s-au simţit minunat. 

Vă mai recomandăm:

Maraton chirurgical la Iaşi. Şapte transplanturi de rinichi în şase zile

O femeie care a suferit un dublu transplant de plămâni a murit din cauza COVID-19. Infecţia exista deja în corpul donatorului, dar nu a fost detectată

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite