O femeie care a suferit un dublu transplant de plămâni a murit din cauza COVID-19. Infecţia exista deja în corpul donatorului, dar nu a fost detectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

O femeie din Michigan, SUA, s-a îmbolnăvit de COVID-19 şi a murit, toamna trecută, la două luni după ce a primit plămânii unui donator care s-a dovedit a fi fost infectat cu SARS-CoV-2, deşi testele iniţiale au fost negative.

Potrivit nbcnewc.com, oficialii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Michigan spun că ar fi vorba de primul caz dovedit de transmitere a infecţiei cu coronavirus prin intermediul unui transplant. Un chirurg care a participat la operaţia de transplantare a plămânilor a fost de asemenea infectat şi s-a îmbolnăvit, dar şi-a revenit ulterior.

Virusul a ajuns în corpul pacientei odată cu plămânii prelevaţi de la o femeie care a murit în urma unui accident de maşină. Pacienta receptor suferea de o boală foarte gravă a plămânilor, iar transplantul era singura sa şansă la viaţă. Testele COVID-19 iniţiale efectuate cu probe din organismul donatoarei au ieşit negative. Transplantul a fost efectuat la Spitalul Universitar din Ann Harbor.

La trei zile după ce a primit plămânii, femeia a făcut febră foarte mare, tensiunea arterială i-a scăzut şi a început să aibă dificultăţi în a respira. Analizele au indicat o infecţie la plămâni. Starea sa s-a deteriorat ulterior, a intrat în şoc septic şi a început să aibă probleme cardiace. În acest moment, medicii au decis să facă un test pentru SARS-CoV-2, care de data aceasta a ieşit pozitiv.

Suspicioşi în legătură cu originea infecţiei, medicii au reanalizat mostrele prelevate de la donatoarea plămânilor. Analizele efectuate înainte de transplant nu indicau vreo infecţie, iar familia donatoarei a spus că femeia nu avusese vreun moment simptome de COVID-19. Medicii au analizat o probă constând în lichid prelevat din interiorul plămânilor donaţi, iar rezultatul a fost pozitiv pentru COVID-19. Chirurgul care a manevrat plămânii a fost la rândul său diagnosticat cu COVID-19. Medicii au efectuat mai multe analize de ordin genetic care au arătat că atât pacienta receptor, cât şi chirurgul fuseseră infectaţi de plămânii transplantaţi.

Din nefericire, starea de sănătate a femeii care a primit plămânii s-a deteriorat rapid şi, în ciuda tuturor tratamentelor administrate şi a procedurile cărora a fost supusă, femeia a murit la 61 de zile de la transplant.

Cazul este analizat de comunitatea medicală şi ştiinţifică pentru a stabili dacă şi cum pot fi afectate organele pentru transplant de infecţia cu SARS-CoV-2 şi cum se pot îmbunătăţi procedurile de testare împotriva infecţiilor virale pentru a evita astfel de cazuri tragice pe viitor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite