Minunile naturii de la Racoş. Cele mai importante obiective turistice din zonă sunt unice în ţară FOTO

Minunile naturii de la Racoş. Cele mai importante obiective turistice din zonă sunt unice în ţară FOTO

Stejarul din Mercheasa FOTO Internet

Situată în cea mai săracă zonă a judeţului Braşov, comuna Racoş are bogăţii naturale inestimabile: Coloanele de bazalt, Lacul de smarald, Vulcanul stins, dar şi o realizare a oamenilor: Castelul Bethlen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai săracă zonă din judeţul Braşov se bucură de nişte frumuseţi unice, care bucură sufletul oricărui trecător ce ajunge aici. Comuna Racoş este situată în apropiere de oraşul Rupea, la ceva mai bine de 60 de kilometri de Braşov, iar turiştii chiar au ce vedea pe acolo.

Oamenii din Racoş sunt dintre cei mai săraci din judeţ, mai ales că se află şi la distanţă mare de un oraş important (dacă ţinem cont de faptul că Rupea, deşi e aproape, are puţin peste 5.000 de locuitori, cu tot cu cei din satul Fişer, care ţine administrativ de oraş). 

Totuşi, spre deosebire de celelalte localităţi din jur, Racoşul are şi o economie importantă pentru zonă, în special ca urmare a carierei de bazalt de aici. 
 
Pe lângă faptul că de la Racoş se extrage bazalt şi veniturile obţinute de aici sunt foarte importante pentru localitate, cariera din zonă este şi o atracţie turistică.

La doar un kilometru de marginea satului, pe drumul pe care trec camioanele spre carieră, ajungem la Coloanele de Bazalt de la Racoş. Acestea sunt extrem de spectaculoase şi sunt situate într-o rezervaţie naturală de peste un hectar. 

Turiştii care ajung pentru prima dată la baza coloanelor au o imagine inedită, care nu se mai întâlneşte în România. Coloanele au câteva zeci de metri şi pot fi admirate şi din partea superioară, de unde se vede o bună parte din zonă, până dincolo de Olt. 
 
La numai câteva sute de metri, tot ca urmare a prezenţei bazaltului în zonă, întâlnim Lacul de Smarald. Culoarea apei, dată de roca din zonă, este una incredibilă, care impresionează orice vizitator. În plus, apa este foarte limpede, în ciuda localnicilor care mai vin aici la pescuit, însă scăldatul nu este permis, iar localnicii chiar se tem să se aventureze în apele lacului. 

În apropierea lacului avem şi vulcanul stins, un vârf de munte care pare mai degrabă un deal şi în care e ajunge în doar câteva minute. În ventra vulcanică se ţine, anual, un concert de muzică clasică, organizat de Asociaţia Carpaterra, cea care promovează frumuseţile naturale (şi nu numai) ale zonei.
 
Zona este cunoscută pentru bisericile de 7 sau chiar 8 secole, construite de saşi imediat după colonizarea Transilvaniei. Satul Viscri, făcut celebru de Prinţul Charles, se află la aproximativ 35 de kilometri, dar, până acolo, sunt multe alte sate asemănătoare.La Racoş există Castelul Bethlen, care a aparţinut celei mai bogate familii de aici. Castelul se află în apropiere de centrul comunei şi poate fi vizitat de curioşi. 
 
Nu departe de localitate este satul Mercheaşa. Aici întâlnim cel mai vechi arbore din România, un stejar de peste 900 de ani. Asociaţia Carpaterra organizează şi aici, în fiecare an, un concert chiar lângă uriaşul copac, prin care se strâng fonduri pentru protejarea naturii din zonă. 
 
Tot la Racoş, cei pasionaţi de istorie şi natură pot petrece o noapte în locul în care romanii vămuiau ambarcaţiunile care treceau pe Olt. Aici se poate campa, iar pasionaţii de mişcare în aer liber pot folosi o tiroliană să treacă dintr-o parte în alta a apei. Zona este extrem de liniştită şi de o frumuseţe rară, astfel că oricine apreciază acest gen de activitate se va putea bucura de câteva zile de neuitat. 
 

Vă mai recomandăm: 

 

Lacul de smarald de la Racoș FOTO IOan Buciumar

Imagini din aceeasi galerie
  • Lacul de smarald de la Racoș FOTO IOan Buciumar
  • Lacul de smarald de la Racoș FOTO IOan Buciumar
  • Coloanele de bazalt de la Racoș FOTO Ioan Buciumar
  • Vulcanul stins de la Racoș FOTO Internet
  • Castelul Bethlen din Racoș FOTO Internet
  • Stejarul din Mercheasa FOTO Internet
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările