Prinţul Philip, fermecat de Delta Dunării: „Nu mi-am imaginat că la distanţă atât de mică de Londra există ceva atât de frumos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printul Philip în Delta Dunarii FOTO Andreas Beckmann, Director regional la WWF pentru Europa Centrală şi de Est
Printul Philip în Delta Dunarii FOTO Andreas Beckmann, Director regional la WWF pentru Europa Centrală şi de Est

Ducele de Edinburgh s-a aflat în România la un summit de mediu, în primăvara anului 2001, ocazie cu care a vizitat şi Delta Dunării. Prinţul a fost fascinat de minunăţia locului şi de varietatea păsărilor, în timp ce localnicii au fost uimiţi de naturaleţea Alteţei Sale.

Cartea de onoare a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării conţine o pagină albă pe care stă scris doar un nume: „Philip“. Este dovada că pe acest tărâm minunat a călcat şi un mare iubitor de natură în general, şi de păsări în special, care s-a nimerit să fie un prinţ. Ducele de Edinburgh a fost oaspete de onoare al Deltei Dunării în primăvara anului 2001, cu ocazia participării la un summit care s-a desfăşurat la Bucureşti, unde s-au discutat teme de mediu şi dezvoltare durabilă în Delta Dunării şi Munţii Carpaţi.

„Prinţul a vizitat o colonie de păsări. Un vacarm de sunet şi culoare“

„Iniţial mi s-a transmis că Alteţa Sa va avea la dispoziţie doar o jumătate de oră să viziteze Delta, dar a stat mai bine de o oră şi jumătate, fiind impresionat de diversitatea de păsări, Alteţa Sa fiind preşedintele Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor“, îşi aminteşte Virgil Munteanu, care la acea vreme era guvernatorul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“. În această calitate, l-a însoţit pe prinţ într-o scurtă călătorie în Deltă: „A fost o onoare pentru mine să-i fiu oaspete şi ghid. L-am dus pe Canalul Şontea Nouă, care derivă din Canalul 36, acolo unde era o colonie mixtă de păsări, care era izolată. Era primăvară şi era un vacarm de sunet şi culoare. Specii diferite de păsări care erau în cuiburi, în copaci“, îşi aminteşte el. Nu erau foarte departe de oraş, el povestind că, dacă se ridicau în picioare în barcă puteau vedea coşurile de la fabrica de alumină din oraş.

Dacă prinţul Philip a rămas impresionat de speciile de păsări din Deltă, şi gazdele au rămas uimite de faptul că reprezentantul Casei Regale Britanice era un om simplu. „Când am ajuns în port, la Tulcea, prinţul era aşteptat de foarte multă lume, iar la mică distanţă era coloana de maşini. Eu am rămas în spate şi Alteţa Sa m-a căutat cu privirea şi, când m-a văzut, s-a întors din drum ca să-mi strângă mâna şi să ne luăm rămas bun“, retrăieşte momentul fostul guvernator.

printul Philip în Delta Arhiva Grigore Baboianu

Printul Philip semnează în Cartea de onoare a Rezervaţiei Arhiva Grigore Baboianu

A semnat în cartea de onoare

Grigore Baboianu, care la acea vreme era director executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a fost, la rândul său, uimit de cât de natural se purta prinţul Philip. „Pe lângă Deltă, a vizitat şi sediul instituţiei noastre de pe faleza din Tulcea, care doar ce fusese inaugurat, şi la plecare a semnat în Cartea de onoare“, spune Baboianu. De la cei care l-au însoţit, a aflat că prinţul a rămas profund impresionat de biodiversitatea din România: „Nu mi-am putut imagina că la o distanţă atât de mică de Londra există ceva atât de frumos“, a exclamat prinţul Philip

Victor Iancu, reprezentantul Companiei de transport NAVROM, îşi aminteşte, la rândul său, de vizita prinţului în Deltă: „Prinţul Philip a vizitat zona canalului 36, acolo unde se află o colonie de cormorani. A rămas impresionat de pomii golaşi, ale căror crengi şi frunze au fost arse de fecalele păsărilor, care sunt foarte acide“.  Este interzis accesul în zona respectivă“, spune Victor Iancu.

Printul Philip in Delta Arhiva Virgil Munteanu

Printul Philip in Delta Arhiva Virgil Munteanu 

Venirea prinţului Philip în România s-a datorat lui Philip Weller, fondatorul WWF (Fundaţia Mondială a Naturii) pentru regiunea Dunăre-Carpaţi. Cu acea ocazie, el a spus că evenimentul de mediu care s-a desfăşurat în primăvara anului 2001 a fost unul foarte important pentru România. „A fost pentru prima dată când o ţară din fosta Europă de Est a preluat conducerea unui summit de mediu. Faptul că Prinţul Filip a fost prezent în România a fost pentru oamenii de acolo un impuls, a demonstrat faptul că ei au aparţinut Europei“, a spus acesta. 

Şi fiul său, prinţul Charles, a fost invitat în 2014 să descopere frumuseţea celui mai nou tărâm al României, dobrogenii sperând ca şi delta să cucerească pe vecie inima prinţului. Însă, moştenitorul la tronul Regatului Unit nu a mai ajuns aici, preferând Transilvania, acolo unde deţine mai multe proprietăţi, satul Viscri fiind, de departe, destinaţia sa favorită.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite