Dor de Geta. Numele copilei-minune a alpinismului, Dor Geta Popescu, dat unui traseu de pe Muntele Ararat

Dor de Geta. Numele copilei-minune a alpinismului, Dor Geta Popescu, dat unui traseu de pe Muntele Ararat

Dor Geta Popescu - copila-minune a alpinismului românesc Sursa Facebook DGP

În urmă cu 8 ani, Dor Geta Popescu ajungea pe vârful Ararat şi bătea recordul de vârstă pentru cea mai tânără alpinistă care reuşea această performanţă. Adolescenta a murit într-o avalanţă în Munţii Retezat, patru ani mai târziu, iar acum, traseul pe care a urcat echipa din România a primit numele sportivei

Ştiri pe aceeaşi temă

Tatăl regretatei alpiniste Dor Geta Popescu, Ovidiu Popescu, a realizat o ascensiune, împreună cu mai mulţi alpinişti români, pe o nouă rută spre vârful Ararat. În memoria tinerei care a pierit într-o avalanşă în Munţii Retezat, în urmă cu patru ani, echipa Altitude Expedition Team a denumit ruta de pe versantul estic „Geta Route”. 
 
Echipa de alpinişti a atins vineri, 13 august 2021, la ora locala 9.35, vârful Ararat, din Turcia, aflat la altitudinea de 5.137 m. Ruta a fost deschisă pe versantul estic al muntelui Ararat, de la nivelul taberei de bază situate la 2.500 m, până pe vârful de 5.137 m, după cum a transmis Altitude Expedition Team prin intermediul unui comunicat de presă. 
 
Echipa de vârf a fost formată din Radu Turta, Nicolae Voicu (membru al Clubului Alpin Român, secţia Braşov), Dorin Circu, Mihai Popescu, Ali Arsin şi Ovidiu Popescu. În urmă cu 8 ani, la 8 august 2013, Geta Dor Popescu era cea mai tânără alpinistă care a atins pe ruta clasică varful Ararat de 5.137 m. Fetiţa avea doar 9 ani, iar recordul rezistă şi acum. 
 
Dor Geta Popescu - copila-minune a alpinismului românesc Sursa Facebook DGP
 
„Deschiderea «Geta Route» a durat 5 zile, cuprinzând, în partea de aclimatizare, ascensiunea în premieră românească a vârfului Micul Ararat, de 3.925 m, efectuată pe versantul vestic. În continuare, au fost necesare stabilirea si amplasarea taberei de baza la 2500 m, a taberei avansate la 3.350 m şi a taberei de vârf, la 4.350 m. Ascensiunea din ultima zi, cea a vârfului, a însemnat un traseu de creastă cu stâncă friabilă, depăşirea unui pasaj de morenă îngheţată şi ascensiunea unui pasaj de 450 m diferenţă de nivel, pe o creastă de înclinaţie mare, ce evită două văi cu prelungiri ale gheţarului somital. Partea finală a fost parcursă pe gheţarul vârfului nordic şi traversarea către vârful principal”, au descris alpiniştii modul în care a decurs ascensiunea. 
 
Echipa de alpinişti români care a dat numele traseului din Munţii Ararat FOTO Clubul de Alpinism Altitudine
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările