Invazie de căpuşe la Brăila. Peste 200 de persoane, dintre care 44 sunt copii, au fost muşcate de insecte

Invazie de căpuşe la
Brăila. Peste 200 de persoane, dintre care 44 sunt copii, au fost muşcate de insecte

Foto: arhivă Adevărul

Vina aparţine atât autorităţilor, care nu au făcut decât o singură dezinsecţie la începutul acestei veri, dar şi celor muşcaţi de căpuşe, care au ieşit la iarbă verde fără să îşi ia măsuri de precauţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

De la 1 aprilie până în prezent, în judeţul Brăila au fost muşcaţi de căpuşe 166 de adulţi şi 44 de copii. Toţi au mers imediat la Spitalul de Urgenţă din Brăila, reuşind astfel să scape fără complicaţii de insecte.

Problema este că fenomenul continuă să capete amploare, atât pentru că autorităţile nu au reuşit să efectueze decât o singură dezinsecţie la începutul verii, dar şi pentru că brăilenii aleg de cele mai multe ori să ignore sfaturile date de medici, care le cer să poartă îmbrăcăminte lungă când ies la iarbă verde, tocmai pentru a evita să fie muşcaţi de căpuşe.

“Toată lumea ştie că, dacă plouă, nu se pot face aceste tratamente de dezinsecţie. O persoană din cadrul DSP chiar merge pe teren şi verifică aplicarea tratamentului. Însă şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că indiferent de situaţie, şi ei trebuie să-şi ia măsuri de precauţie, mai ales când ştiu că merg într-o zonă care nu este stropită de autorităţi. Oamenii trebuie să ştie că au nevoie de un pantalon lung şi să nu se ducă unde este vegetaţie înaltă. Din păcate, apar şi situaţii când persoanele nu ţin cont de aceste reguli şi ajung să fie înţepate de căpuşe”, a declarat Gabriel Ciochină, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.

Medicii le recomandă celor care vor să iasă la iarbă verde să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, iar când revin acasă, să îşi analizeze corpul cu atenţie. Dacă sesizează că au fost muşcaţi de căpuşe, sub nicio formă nu trebuie să încerce să le extragă singuri, deoarece pot să scoată doar parţial insectele din corp, iar asta îi expună îmbolnăvirii cu Lyme, o afecţiune infecţioasă care se transmite la om prin muşcătura căpuşelor.

Cel mai bine este să apelaţi la un serviciu medical de specialitate, care va scoate insecta din corp fără probleme, administrându-vă şi tratamentul specific.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările