Singurul român care a străbătut în alergare deşertul Gobi. Un pompier din Botoşani, al patrulea din lume după o cursă infernală

Singurul român care a străbătut în alergare deşertul Gobi. Un pompier din Botoşani, al patrulea din lume după o cursă infernală

Pompierul Iulian Rotariu a fost singurul român care a străbătut în alergare deşertul Gobi FOTO botosaneanul.ro

Pompierul botoşănean Iulian Rotariu este singurul român care a avut curajul să străbată deşertul Gobi într-o cursă infernală de 250 de kilometri. Botoşăneanul are 40 de ani şi s-a clasat al patrulea din 87 de concurenţi, reuşind să-şi facă cunoscută cauza umanitară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un pompier de 40 de ani din Botoşani a reuşit să învingă deşertul Gobi. Botoşăneanul a participat la un maraton extrem numit ”Gobi March”, ce a avut loc la graniţa dintre China şi Mongolia, în perioada 19 - 25 iunie. A fost singurul român care a cutezat să parcurgă cei 250 de kilometri prin deşertul Gobi. Iulian Rotariu a alergat pentru ţara sa, pentru detaşamentul de pompieri din care face parte, dar mai ales pentru copiii cu autism din Botoşani.
 
Cursă infernală la graniţa Chinei
 
Maratonul ”Gobi March" a fost organizat de o asociaţie mondială specializată în curse de maraton extrem numită ”4 Deserts”. După ce s-a înscris în cursă, botoşăneanul a fost ajutat de Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Botoşani, dar şi de prieteni, colegi sau sponsori privaţi, pentru a-şi plăti biletul până în China, dar şi pentru echipamentul necesar. Aici, Iulian Rotariu a montat drapelul românesc pe echipament, s-a încălzit şi a pornit într-o cursă cu adevărat infernală, o cursă căreia puţini oameni îi fac faţă. Este vorba despre 250 de kilometri prin deşertul Gobi, trecând de la o temperatură la alta şi de la un climat la altul. 
 
S-a parcurs un traseu care urca la 2.900 de metri altitudine, un loc în care concurenţii făceau faţă ninsorii şi temperaturilor foarte scăzute, pentru ca în doar câteva zile să coboare până la nivelul deşertului. Acolo, temperaturile depăşeau 40 de grade Celsius, într-o zonă aridă şi pietroasă. La linia de start s-au aliniat 101 concurenţi din toată lumea, printre care mulţi sportivi de performanţă, dar şi pompierul botoşănean de 40 de ani. Au ajuns la linia de sosire doar 87 de concurenţi, printre care şi Iulian Rotariu, singurul român care a străbătut în alergare deşertul Gobi.
 
Singurul român care învinge deşertul
 
Deşi nu este alergător profesionist, pompierul botoşănean a reuşit să învingă deşertul. Mai mult, a reuşit o performanţă extraordinară. Iulian Rotariu s-a clasat al patrulea din cei 87 de concurenţi din toată lumea, la o distanţă de doar 1.37 minute de concurentul care a ocupat primul loc. Totodată, la categoria sa de vârstă, a fost primul. Nu este prima” ispravă” de acest gen a lui Iulian Rotariu. Acesta a mai alergat, acum doi ani, în deşertul Sahara, clasându-se pe locul 12 din 450 de alergători din 20 de ţări. Iulian Rotariu este considerat un adevărat fenomen, reuşind să câştige numeroase curse de maraton atât la nivel naţional cât şi internaţional. Alergarea este doar un hobby pentru botoşănean. 
 
Aleargă pentru cauze umanitare
 
Iulian Rotariu este unul dintre cei mai conştiincioşi pompieri botoşăneni. A început să alerge în momentul în care fiul său a fost operat pe cord de două ori, la numai 10 ani. Alerga în apropierea spitalului în care era operat micuţul, pentru a-şi învinge emoţiile covârşitoare şi fiindcă trăia cu speranţa că, alergând, luptă alături de fiul său. Operaţiile au reuşit, iar Iulia Rotariu a descoperit că are un talent deosebit la alergat. 
 
Aşa a început să alerge, acum cinci ani. Se antrenează ori de câte ori are timp liber şi a alergat în numeroase curse de maraton, dovedindu-se un talent nativ. Nu a făcut Liceul Sportiv şi nici nu a fost vreodată înscris la atletism. Motorul său sunt cauzele umanitare. A început să alerge pentru fiul său, apoi pentru toţi copii care au probleme şi au nevoie de promovare şi sponsorizări. De fiecare dată, aleargă pentru o cauză umanitară. În deşertul Gobi a alergat pentru copii cu autism din Botoşani. Iulian Rotariu se întoarce în ţară mâine dimineaţă, cu trenul, la 7.30 ajungând în gara Botoşaniu. Oamenii din oraş îl vor întâmpina ca pe un erou.
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările