FOTO VIDEO Minunea de la Flămânzi: povestea nucilor-gigant apărute în grădinile sătenilor, demne de Cartea Recordurilor

FOTO VIDEO Minunea de la Flămânzi: povestea nucilor-gigant apărute în grădinile sătenilor, demne de Cartea Recordurilor

Nucile uriaşe de la flămânzi alături de o nucă cu dimensiuni obişnuite FOTO Cosmin Zamfirache

La fel ca în basmele populare, o săteancă din localitatea botoşăneană Flămânzi s-a trezit peste noapte cu trei nuci crescând în ogradă. Când au ajuns copacii la maturitate femeia a mai avut o surpriză de proporţii. Nucile care cădeau de pe crăci erau de trei sau patru ori mai mari decât cele obişnuite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iliana Pitorac, o localnică de 76 de ani din Flămânzi, judeţul Botoşani, spune că în această toamnă a trăit minunea vieţii ei.  S-a trezit în curtea casei cu o mulţime de nuci gigant. Fiecare nucă are o circumferinţă  de cel puţin 16 centimetri şi este de trei-patru ori mai mare decât o nucă obişnuită.
Iliana Pitorac de 76 de ani din Flămânzi
 
”Mi-am făcut cruce şi am mulţumit lui Dumnezeu. Sunt un dar de sus aceste nuci. Nu am mai văzut atât de mari. Eu nu am plantat specii de nuci speciale. Oricum atât de mari nu am mai văzut. Cred că sunt de trei ori mai mari decât nucile obişnuit, nu din cele mici, vorbesc de nuci mari de la ceilalţi copaci din Flămânzi”, spune Iliana Pitorac. 
 
Nucii misterioşi 
Nucile nu au căzut însă din înaltul cerului. Au fost făcute de cei trei nuci din curtea bătrânei, care au o poveste desprinsă parcă din legendele şi basmele populare. Au apărut pur şi simplu pe ogorul femeii.
 
Iliana Pitorac strângând nucile uriaşe de sub nucul apărut pe ogor 
 
”A trecut un stol mare de ciori, acum 10 ani. Multe de tot nu am mai văzut atât de multe şi după aceea la câteva  zile când am fost la prăşit am găsit puieţii de nuci cum creşteau. I-am lăsat pe câmp şi după un an i-am scos şi i-am plantat în curte. Credeam că sunt sterpi fiindcă abia anul acesta au făcut nuci. Şi ce nuci!„, spune botoşăneanca. 
Iliana Pitorac de 76 de ani din Flămânzi
 
Iar povestea nu este singulară. Un gospodar care are casa la marginea municipiului Botoşani, s-a trezit la fel cu puieţi de nuc în curte, iar peste 6-7 ani au început să facă nuci uriaşe. Omul a făcut şi un filmuleţ şi vrea să îşi propună producţia la Cartea Recordurilor. Specialiştii în pomicultură spun că seminţele de nuc ar fi fost purtate de vânt sau chiar de păsări şi duse pe distanţe amri. Iar seminţele ar fi provenit de la o specie de nuc uriaş, cunoscută, numită Franquette.
 
   
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările