Turnul Combinatului din Baia Mare, mai înalt ca Turnul Eiffel

Turnul Combinatului din Baia Mare, mai înalt ca Turnul Eiffel

Turnul din Baia Mare are o înălţime de 351,5 metri FOTO:skyscrapercity

Cea mai înaltă clădire din Maramureş este cu siguranţă Turnul Combinatului. Deşi a fost contruit cu scopul de a diminua poluarea din municipiu şi din localităţile învecinate, impresionanta construcţie ar putea deveni obiectiv turistic.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Turnul Combinatului este cel mai înalt furnal din România şi este a treia construcţie industrială din Europa. Colosul a fost ridicat în perioada 1993-1995, construit şi proiectat de către Gip Grup SA din Bucureşti. Lucrările s-au demarat pe parcursul a trei ani iar rezultatul final a fost un mastodont de 351,5 metri cu o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf un diametru de 9 metri. Coşul de dispersie a apărut ca o necesitate datorată activităţii industriale intense din zonă. Ideea construcţiei de peste 11 milioane de dolari a aparţinut specialiştilor companiei Phoenix, principalul poluant al zonei în vremea respectivă. Deşi s-au fost folosite materiale rezistente la noxe în construcţia turnului, acesta nu a deservit scopul pentru care a fost ridicat. Impresionanta construcţie urma să disperzeze gazele rezultate în urma activitătilor industriale, iar în acest mod să reducă poluarea din municipiu. Din cauza din cauza lipsei filtrelor sau a existenţei unora extrem de uzate şi care se defectau în mod frecvent turnul s-a dovedit a avea un rol pur decorativ pentru oraş. Noxele eliminate prin acesta erau în continuare extrem de dăunătoare, reducerea poluării fiind nesemnificativă. 
 
Cu toate că giganticul turn s-a dovedit ineficient în rezolvarea problemelor legate de calitatea aerului din municipiu, impresionanta construcţie încă domină prin grandoarea sa oraşul. În prezent există ipoteze conform cărora turnul, care în momentul de faţă nu are nici o utilitate, să fie valorificat. Furnalul care a costat mai bine de 11 milioane de euro ar putea deveni, datorită dimensiunilor sale impresionante, un punct turistic de mare interes pentru municipiu. 
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările