Maramureşenii, victimele toxiinfecţiilor cu ciuperci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi maramureşeni au fost internaţi după ce au consumat ciuperci otrăvitoare FOTO: Arhivă
Mai mulţi maramureşeni au fost internaţi după ce au consumat ciuperci otrăvitoare FOTO: Arhivă

Zeci de maramureşeni au ajuns pe paturile spitalului din cauza gravelor intoxicaţii cu ciuperci. Fie că au consumat ciupercile culese de ei sau cumpărate de pe piaţă, aceştia au devenit victime ale slabei informări privind modul de recunoaştere a ciupercilor.

Din cauza credinţelor populare incerte privind modul de a distinge ciupercile comestibile de cele otrăvitoare mai mulţi maramureşeni au suferit grave toxiinfecţii alimentare. „Unele persoane spun că dacă punem argint pe ciupercă şi dacă argintul se înnegreşte, atunci acea ciupercă este otrăvitoare. Aceast lucru nu este adevărat. Deci mare atenţie ce fel de ciuperci consumaţi. Dacă nu le cunoaşteţi bine, nu le consumaţi”, a explicat doctorul Zenovia Pop.

Medicii recomandă ca după consumul acestor produse, orice simptome de rău apărute să fie tratate cu maximă seriozitate. O atenţie deosebită trebuie acordată simptomelor apărute la un timp mai indelungat de la consum, aceasta putând fi urmarea consumului unei ciuperci mai periculoase. Astfel, medicii arată că în cazul în care există un debut de peste cinci ore, deci apar simptomele după cinci ore sau chiar peste 24 sau 48 de ore, înseamnă că ciuperca respectivă a fost destul de otravitoare. Pe lângă fenomenele de debut, de gastro-enterocolita, ulterior apar fenomene de insuficienţă renală, insuficienţă hepatică, care pot duce chiar la moarte. 

Specialiştii recomandă tuturor pasionaţilor de ciuperci să consulte un determinator înainte de a consuma aceste produse. De asemenea, o atenţie deosebită trebuie acordată ciupercilor cu bulb la picior, majoritatea fiind otrăvitoare, rusulelor sau celor care îşi schimbă culoare după culegere. 

Citeşte şi:

Familie în comă după consum de ciuperci otrăvitoare, la Sibiu. Un copil de 2 ani şi 4 luni ar putea fi transferat la Bucureşti

VIDEO Ciupercă uriaşă de 4, 8 kilograme în satul clujean Câţcău: „Nu e de vânzare, facem şniţele din ea!“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite