Tinere racolate prin metoda „loverboy”, obligate să se prostitueze în Elveţia. Mai multe percheziţii au loc la această oră la locuinţele proxeneţilor

Tinere racolate prin metoda „loverboy”, obligate să se
prostitueze în Elveţia. Mai multe percheziţii au loc la această oră la
locuinţele proxeneţilor

Proxeneţii foloseau metoda „loverboy”

Procurorii DIICOT fac percheziţii la locuinţele a nouă suspecţi din Argeş şi Maramureş. În paralel se desfăşoară două percheziţii în Elveţia. Oamenii legii au informaţii despre o reţea de proxeneţi care racolau fete din România prin metoda „loverboy” şi apoi le obligau să se prostitueze în Elveţia. Una dintre fete a fost ucisă în 2016 de un client, însă există informaţii că şi proxeneţii le agresau, atunci când erau nemulţumiţi de „munca” lor.

Unsprezece percheziţii domiciliare au loc la această oră în judeţele Argeş şi Maramureş. Procurorii DIICOT verifică locuinţele a nouă suspecţi (majoritatea din Câmpulung, jud. Argeş), cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism, simultan fiind efectuate două percheziţii domiciliare de către autorităţile judiciare din Cantonul Vaud, Elveţia.

Procurorii DIICOT arată într-un comunicat remis presei că în perioada 2016-2017, suspecţii au racolat prin inducere în eroare, folosind metoda loverboy, zece tinere cu o situaţie materială precară, pe care le-au transportat în oraşul Lausanne, Elveţia, unde le-au constrâns să se prostitueze stradal chiar şi în condiţii de ger extrem ori atunci când aveau probleme de sănătate, supraveghindu-le activitatea de racolare a clienţilor. Majoritatea suspecţilor deveneau agresivi atunci când erau nemulţumiţi de sumele de bani câştigate de către persoanele vătămate, pe care şi le însuşeau în cvasitotalitate, ori atunci când considerau că acestea petrec prea mult timp cu un client.
Printre persoanele exploatate se află şi o tânără care a fost cumpărată de trei dintre suspecţi de la un suspect, care o recrutase prin metoda loverboy.
La data de 30.11.2016, una dintre tinerele exploatate a fost ucisă de către un client, prin aplicarea a 26 de lovituri de cuţit, cadavrul acesteia fiind transportat şi abandonat într-o pădure din apropierea oraşului francez Becanson, situat la graniţa cu Elveţia.
„În urma cercetărilor efectuate in cauza, a rezultat că, din activitatea infracţională, membrii grupului au obţinut peste 2 milioane de euro.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 23 de persoane”, se mai arată în document.
Pentru probarea activităţii infracţionale au fost organizate întâlniri de coordonare la sediul Eurojust, Haga, precum şi în Elveţia şi în România, împreună cu autorităţile judiciare din Elveţia, în urma cărora a fost încheiat un Acord de Echipă Comună de Anchetă.
Sprijinul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuata cu sprijinul I.J.J. Argeş.
„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, mai arată procurorii DIICOT în comunicatul remis presei.

Metoda „loverboy” utilizată de proxeneţi foloseşte ataşamentul emoţional al fetelor vulnerabile, pentru ca apoi să le oblige să se prostitueze. Ei simulează o relaţie reală, bazată pe ataşament emoţional, apoi invocă o problemă financiară şi apelează la ajutorul lor, cerându-le să „o facă doar o dată”, după care ajung să le oblige să se prostitueze. În general sunt alese tinere vulnerabile, cu situaţie materială precară. Astfel, fetele ajung să fie vândute ca sclave sexuale chiar de către barbaţii de care s-au îndrăgostit. 
 
 
 
Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările