Situaţie explozivă la Spitalul din Blaj: nu mai sunt bani pentru plata salariilor pe luna ianuarie. Deficitul financiar este de peste 130.000 de lei

Situaţie explozivă la Spitalul din Blaj: nu mai sunt bani pentru plata salariilor pe luna ianuarie. Deficitul financiar este de peste 130.000 de lei

Spitalul municipal din Blaj

Conducerea Spitalului Municipal Blaj a amânat plata salariilor pentru luna ianuarie 2019, care ar fi trebuit făcută vineri 15 februarie, după ce sumele aferente majorării salariilor personalului nemedical, care ar fi trebuit alocate de la bugetul de stat, nu au fost virate instituţiei medicale blăjene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Managerul instituţiei, Iacob Suciu, a spus pentru Radio Blaj că, dacă ar plăti diferenţa salarială din fondurile proprii ale spitalului, nu ar mai fi bani de medicamente, mai ales că sumele primite prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba au fost mai mici în această lună. El crede că singura rezolvare a situaţiei este modificarea legii cadru 153/2017, astfel încât şi personalul nemedical să fie plătit din fonduri publice, la fel ca personalul medical. Săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Administraţie, care va lua în discuţie situaţia din unitatea medicală.
 
„Suntem în 15 februarie 2019, data plăţilor salariilor în sănătate, inclusiv a angajaţilor Spitalului Municipal Blaj, aferentă lunii ianuarie 2019. Conform ordonanţei 114/2018 s-au indexat salariile personalului nemedical (farmaciste, biologi, infirmiere, îngrijitoare, kinetoterapeuţi, personal administrativ) cu o pătrime, reprezentând diferenţa dintre salariul de bază aferent anului 2022 şi luna decembrie 2018. Această pătrime, la noi, calculată pe fiecare persoană, înseamnă 81.000 lei. Suma aceasta se acoperă pentru personalul medical, iar creşterea salarială se acoperă, începând cu data de 1 martie 2018, din transferurul de la bugetul de stat. Spre surprinderea noastră, când am primit sumele pentru luna ianuarie 2019 de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba, am constatat un minus de 81.000 lei, adică suma exactă pe ordonanţa 114, aceasta fiind coroborată cu o diminuare a contractului pe luna februarie cu 50.000 lei. Deci practic, astăzi, 15 februarie, avem un deficit de 131.000 lei, sumă pe care noi trebuie să o acoperim de undeva”, a spus la Radio Blaj managerul unităţii medicale.
 
Potrivit managerului iacob Suciu, în prezent, contractul pentru anul 2019 este media anului trecut, minus cei 50.000 lei care ar fi trebuit acordaţi pentru spitalizarea de zi. ”Deficitul de 131.000 lei ar trebui, practic, acoperit din veniturile proprii, din sumele care la noi sunt echivalente cu medicamentele. Deci, practic, dacă acoperim banii aceştia din fondurile proprii, nu mai sunt bani de medicamente. Asta este cea mai mare problemă, nu există cadru legislativ, Casa de Asigurări m-a asigurat că a făcut toate eforturile necesare, eu la momentul acesta am făcut şi o adresă scrisă (foto 2 şi 3) către CNAS Alba, DSP Alba, Ministerul Sănătăţii, pe care am înaintat-o şi la care aştept răspuns. 
 
Cea mai mare problemă este că angajaţii spitalului sunt afectaţi în acest moment, ei trebuind să-şi primească salariile. Aşteptăm până săptămâna viitoare, prelungim puţin termenul de plată, îmi cer scuze angajaţilor Spitalului Municipal Blaj, care şi-au făcut treaba foarte bine, foarte corect, dar am constatat o lipsă a fondurilor în momentul în care trebuia să achită salariile. Din păcate, politicile bugetare ale ministerelor nu sunt corelate cu legea responsabilităţii fiscale, care spune că pentru orice creştere şi orice cheltuială trebuie să fie identificată o sursă de venit. În acest moment, veniturile nu există în acest caz”, a completat managerul spitalului. 
 
Managerul Spitalului Municipal Blaj a anunţat că săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Administraţie a unităţii medicale, pentru a se stabili paşii următori în ceea ce priveşte plata salariilor celor 350 de angajaţi. 
 

Citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările