FOTO Se deschide Parcul Dendrologic de la Alba Iulia, o „minune“ peisagistică a Transilvaniei

FOTO Se deschide Parcul Dendrologic de la Alba Iulia, o „minune“ peisagistică a Transilvaniei

Parcul dendrologic este o veritabilă zonă de recreere în mijlocul naturii

Parcul Dendrologic – “Dr. Ioan Vlad”  de la marginea oraşului Alba Iulia, în zona dealului Mamut, se deschide pentru public. Locuitorii şi turiştii vor avea, astfel, la dispoziţie o varietate mai mare de oportunităţi de petrecere a timpului liber, pe lângă Cetatea Alba Carolina.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parcul se deschide oficial la 1 mai 2014. În prima lună accesul va fi gratuit, iar de la 1 iunie se va percepe o taxă de 1 leu pentru copii şi 2 lei pentru adulţi. ”Combinând două avantaje majore: Cetatea Alba Carolina şi ecoturismul în zona ambientală naturală a Parcului Dendrologic şi Vârful Mamut, Alba Iulia înregistrează o nouă premieră, prin cel mai amplu proiect de punere în valoare şi utilizare ca atracţie turistică şi de agrement respectiv educaţie pentru natură şi cicloturism a unei bogăţii naturale locale – Parcul Dendrologic dr. Ioan Vlad. Parcul dispune de o parcare de 600 metri pătraţi, alei pietonale, coşuri de gunoi, locuri de odihnă, podeţe şi alte amenajări. Programul de funcţionare pe durata acestei veri este între orele 9-21. Mai multe detalii se pot găsi pe site-ul www.parc.apulum.ro
 
“Pentru pasionaţii de mişcare în aer liber sau pentru cei care vor să evadeze din oraş, deschidem porţile singurului parc dendrologic construit în inima pădurii, care adăposteşte peste 1.100 de specii de plante din toate colţurile lumii. O minune peisagistică desfaşurată pe o suprafaţă de 21 ha, cel mai amplu proiect de transformare în atracţie turistică a unei bogăţii naturale locale”, a spus primarul Mircea Hava. 
 
 
Parcul Dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia este o minune peisagistică a Transilvaniei, fiind primul parc de acest fel construit direct în pădure, pe un deal. Rezultatul este un stil peisajer liber care te încântă de le primul pas dincolo de poarta de la intrare. Parcul adăposteşte peste specii din toate colţurile lumii şi un mare număr de păsări, în special insectivore, care şi-au găsit adăpost în acest colţ de rai. O excursie de o zi sau două la Alba Iulia nu poate exclude o vizită la parcul dendrologic, aflat la numai câţiva kilometri.
 
Accesul este foarte uşor: din drumul naţional care duce spre Zlatna, se face stânga înainte de Miceşti, pe Strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii, până la parc. În faţă există o parcare gratuită încăpătoare. Drumul poate fi parcurs şi pe jos în mai puţin de o oră, sau cu bicicleta, urmând aceleaşi indicaţii. Indiferent cum ar călători cineva spre ”minunea” din Valea Popii, recompensa este aceeaşi: 21 de hectare de pădure frumoasă, cu alei de promenadă printre specii rare de plante şi cu locuri de odihnă de unde nu îţi vine să mai pleci.
 
 
Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad“ a fost înfiinţat în anul 2001 de silvicultorul Nicolae Pătrânjan (71 ani). „Este o pasiune mai veche, în familia mea sunt mai mulţi silvicultori. Am avut şi norocul să am şi o profesoară de biologie foarte bună. Mai apoi la facultate m-am înscris încă din primul an la cercul ştiinţific de dendrologie care se ocupa de botanica speciilor lemnoase“, a spus silvicultorul.
 
 

Fotografii de Romulus Oprișcan

Imagini din aceeasi galerie
  • Fotografii de Romulus Oprișcan
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările