FOTO Zonă de recreere unică în România, amenajată la Alba Iulia într-un parc dendrologic cu peste 800 de specii de plante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În parc au fost amenajate, alei, piste de biciclete şi bănci. Foto Romulus Oprişcan
În parc au fost amenajate, alei, piste de biciclete şi bănci. Foto Romulus Oprişcan

La Alba Iulia se amenajează unul dintre cele mai frumoase parcuri tematice din România. Noua zonă de agrement are la bază Parcul Dendrologic de la marginea oraşului, şi este dezvoltată pe baza unui proiect în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, din care aproape 1 milion de euro sunt finanţare europeană, derulat de Primăria Alba Iulia.

Proiectul va fi finalizat în câteva luni, dar, locuitorii oraşului pot deja să beneficieze de frumuseţea zonei. Suprafaţa totală vizată este de aproximativ 3 hectare. Parcul Dendrologic dr. Ioan Vlad – Valea Popii a primit destinaţia de zonă recreativă, aici fiind construite alei, amplasate 21 bănci şi 10 puncte de belvedere. Întregul parc a fost împrejmuit pe o lungime de 3.200 metri. S-a amenajat o pistă de biciclete lungă de 5 kilometri şi un drum de acces de aproape 2 kilometri. 

Proiectul prevede, de asemenea, crearea a 3.750 metri poteci de vizitare, 7.332 metri alei pietonale, 10 puncte 

 de belvedere, fântâni artificiale şi locuri de joacă pentru copii. Va exista, la finalizarea proiectului, şi un punct de închiriere a bicicletelor şi un restaurant cu un spaţiu de joacă pentru copii. Accesul este posibil din mai multe zone şi cartiere ale oraşului. Intrarea în parc este gratuită, urmând să se plătească doar serviciile anexe cum ar fi închirierea bicicletelor. 

Parc înfiinţat de un silvicultor pasionat

Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad“ a fost înfiinţat în anul 2001 de silvicultorul Nicolae Pătrânjan (70 ani). „Este o pasiune mai veche, în familia mea sunt mai mulţi silvicultori. Am avut şi norocul să am şi o profesoară de biologie foarte bună. Mai apoi la facultate m-am înscris încă din primul an la cercul ştiinţific de dendrologie care se ocupa de botanica speciilor lemnoase“, a spus Nicolae Pătrânjan. 

După ce a terminat facultatea s-a angajat la Direcţia Silvică Alba şi a încercat să creeze un parc  dendrologic. „Am încercat mai întâi să amenajez un asemenea parc pe Câmpia Libertăţii de lângă Blaj, dar în 1974 a fost organizată o manifestare politizată în acest spaţiu. O armată de 10.000 de oameni au făcut praf şi pulbere câmpia. Mai apoi am încercat să amenajez ceva în zona actualului cămin de bătrâni din zona Schit, dar terenul a fost parcelat şi nu s-a mai făcut nimic“, a spus silvicultorul.

Nicolae Pătrânjan (foto dreapta) a trecut peste aceste două nereuşite şi în 2001 a început amenajarea parcului în zona Valea

image

 Popii, lângă Alba Iulia. „Am studiat mai multe amplasamente. Au fost două condiţii, una să fie aproape de mine şi a doua să fie aproape de un oraş mare pentru ca acest parc să poată fi vizitat. Valoarea unei lucrări stă în ochii privitorilor“, a explicat Nicolae Pătrânjan. „Eu am învăţat din bărâni că pădurea creşte pentru oameni şi am făcut acest parc pentru oamenii din Alba Iulia“, a adăugat silvicultorul.

Parcul Dendrologic de la Alba Iulia este în primul rând un proiect peisagistic. „Am ales stilul peisagistic englezesc, care la rândul său a fost inspirat din China şi care mai apoi a devenit agreat în Europa şi SUA“, a spus Nicolae Pătrânjan. În parc există la acest moment peste 800 de specii de plante. Majoritatea sunt aclimatizate liber. Puţin ştiu că în ultimiii 100 de ani în România au fost aclimatizate cel puţin 90 de specii de arbori şi arbuşti care acum au devenit comuni.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite