Primăria Aiud concesionează pe o perioadă de 5 ani serviciul public pentru gestiunea câinilor fără stăpân. Câţi bani va plăti instituţia

Primăria Aiud concesionează pe o perioadă de 5 ani serviciul public pentru gestiunea câinilor fără stăpân. Câţi bani va plăti instituţia

Adăpostul pentru câini vagabonzi al Primăriei Aiud

Primăria Aiud concesionează serviciul public pentru gestiunea câinilor fără stăpân, valoarea contractului fiind de peste 1,2 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de cinci ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit administraţiei locale, se doreşte reducerea numărului de câini fără stăpâni, ameliorarea sănătăţii şi bunăstării câinilor din adăposturi, stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi a pierderii câinilor, reducerea apariţiei rabiei şi a altor zoonoze, reducerea riscurilor sănătăţii oamenilor, prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor precum şi reducerea comerţului ilegal şi a traficului cu animale. Valoarea totală estimată a contractului scos la licitaţie este de 1.216.225 de lei fără TVA, pentru o perioadă de 5 ani (243.245 lei fără TVA/an).
 
Potrivit studiului de fundamentare, în prezent, în cadrul Serviciului Public de Interes Local Administraţia Patrimoniului Local Aiud există un compartiment pentru gestionarea câinilor fără stăpân, la nivelul căruia nu poate fi asigurată punerea în aplicare conformă a tuturor prevederilor legislative reglementate pentru acest domeniu. Personalul din cadrul SPAPL nu are experienţa profesională şi nici pregătirea profesională care să permită gestionarea serviciului care face obiectul prezentului studiu. Astfel, se consideră oportună concesionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Aiud, potrivit reglementărilor legale specifice serviciilor publice de interes local corelate cu actele normative specifice domeniului studiat.
 
Una din cauzele prezenţei câinilor fără stăpân în număr mare pe străzile municipiului Aiud o reprezintă abandonul şi deţinerea iresponsabilă a câinilor fără stăpân, astfel încât se impun măsuri urgente pentru prevenirea abandonului câinilor şi a celor rezultaţi din gospodării. Serviciul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân se realizează prin instituirea de norme privind capturarea, transportul, adăpostirea, îngrijirea şi eutanasierea câinilor fără stăpân care prezintă un grad ridicat de pericol social. Serviciul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân va asigura protecţia câinilor conform principiilor europene de protejare a animalelor, concomitent cu protecţia cetăţenilor din unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează.
 
Operatorul serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân este obligat să captureze câinii după cum urmează: câinii care circula liber, fără însoţitor, din preajma şcolilor, grădiniţelor, locurilor de joaca pentru copii, parcurilor, pieţelor publice; câinii care circula liber, fără însoţitor, în alte locuri publice; câinii care circula liber, fără însoţitor, în zonele periferice ale Municipiului. Capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al operatorului, care trebuie să fie format din persoane instruite în acest sens, prin aplicarea unui tratament brutal, iar persoanele care capturează câinii fără stăpân vor fi în mod obligatoriu vaccinate, care vor folosi crose speciale sau cu plase. 
 
Câinii foarte agresivi, situaţi în spatii inaccesibile sau suspecţi de a fi turbaţi, pot fi imobilizaţi cu ajutorul armelor pentru captură cu săgeata care utilizează gazul carbonic comprimat sau cu cartuşe cu percuţie pentru propulsarea unor seringi sau săgeţi care permit injectarea cu produse imobilizante. Cazarea câinilor se va face la Adăpostul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân al municipiului Aiud, în boxe şi cuşti individuale. Eutanasierea câinilor bolnavi, nerevendicaţi sau neadoptaţi se va face de către personalul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Această activitate se va efectua de către un medic veterinar cu substanţele prevăzute de legislaţia în vigoare şi prin procedeele acceptate de normele sanitar veterinare, cu obligaţia ca procedeele şi substanţele utilizate să nu provoace chinuirea animalelor. Se eutanasiează prima dată câinii bătrâni, bolnavi cronici, bolnavi incurabili şi cei cu comportament agresiv. Sunt supuşi aceluiaşi tratament câinii abandonaţi şi nerevendicaţi sau neadoptaţi în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările