Istoricul Ioan Piso despre certificatul de descărcare arheologică pentru Roşia Montană: „Un act ilegal şi scârbos“

Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Ioan Piso, a declarat vineri că certificatul de descărcare arheologică emis de Direcţia de Cultură Alba pentru masivul Cârnic din Roşia Montană va fi atacat în instanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Piso a apreciat că documentul este un „act ilegal şi scârbos“ şi a completat că Ministerul Culturii a mai emis în 2004 un aviz similar, care a fost anulat definitiv şi irevocabil printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„Avizul de descărcare de sarcină arheologică a muntelui Cârnic, emis de Ministerul Culturii în ianuarie 2004, a fost anulat în instanţă, la Curtea de Apel Alba Iulia şi apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în mod definitiv şi irevocabil. A mai da un alt aviz, pentru acelaşi munte Cârnic, fără a se fi făcut cercetări suplimentare, fără a se fi schimbat ceva din situaţie, este o ilegalitate. Fundaţia Culturală Roşia Montană va întreprinde toate demersurile împotriva acestui act ilegal şi scârbos şi vom ataca avizul în instanţă“, a spus Ioan Piso, citat de Mediafax. Ioan Piso a fost până săptămâna trecută director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a precizat că procedura este legală. „Este o procedură legală care a respectat toate etapele necesare. Nu pot oferi mai multe detalii. În momentul în care se va parcurge o nouă etapă, atunci voi oferi alte informaţii. Avizul înseamnă salvarea a circa 80 la sută din patrimoniul cultural construit şi respectă criteriile privind salvarea patrimoniului naţional. Urmează, dacă va fi cazul, scoaterea de pe lista monumentelor istorice a unei părţi a masivului Cârnic“, a declarat ministrul.

Fundația Culturală Roșia Montană a obținut la Tribunalul Alba, înluna mai 2011, anularea hotărârii Consiliului local prin care au fost aprobate Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Roșia Montană şi a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – zona de dezvoltare industrială Roșia Montană. Decizia instanţei a fost atacată la Curtea de Apel Alba Iulia de RMGC şi Consiliul local.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările