Designer vestimentar român ajuns vedetă în America de Nord. Îmbracă actriţe, supermodele şi pe soţia premierului Canadei

Designer vestimentar român ajuns vedetă în America de Nord. Îmbracă actriţe, supermodele şi pe soţia premierului Canadei

Designerul a ajuns pe cele mai mari scene de modă din lume. Sursa foto: Facebook/ Lucian Matis

Creaţiile vestimentare ale unui tânăr designer din Blaj fac furori în Canada şi au ajuns să fie cunoscute în toată lumea după ce au ajuns în garderoba soţiei premierului acestei ţări. Lucian Matiş „a îmbrăcat-o“ pe Sophie Trudeau cu două rochii spectaculoase atunci când familia premierului Canadei a vizitat pentru prima dată, oficial, Casa Albă, la Washington. Alte cliente ale designerului sunt supermodelul Iman şi cântăreaţa Nelly Furtado.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucian Matiş s-a născut în Blaj şi s-a stabilit în Canada, în 1999. A avut acces la creaţii vestimentare încă de la vârstă fragedă, graţie mamei sale, care avea un atelier de croitorie. Aici a învăţat undele dintre tehnicile de croitorie cele mai complicate, care i-au influenţat cariera. Prima creaţie personal a realizat-o la vârsta de cinci ani, când şi-a făcut singur o vestă. La 7 ani, Lucian Matiş a tricotat două pulovere cu Minnie şi Mickey Mouse.
 
”Confirmarea mea ca designer de moda a venit de la profesorii mei de şcoală elementară, care întotdeauna vroiau să fiu de faţă atunci când veneau la atelierul mamei mele pentru confecţii personalizate. Ei au apreciat tot timpul sugestiile mele”, afirmă designerul îm vârstă de 34 de ani. Tânărul a absolvit Liceul de Arte la Sibiu, unde a studiat pictura. Această perioadă a fost pentru el una dintre cele mai nostalgice. ”Am iubit acel oraş. O colegă de clasă şi cu mine obişnuiam să plătim cerşetori de pe stradă şi să-i folosim că modele pentru picturile şi desenele noastre”, spune Lucian Matiş. În Canada a trecut de la pictură la design vestimentar şi a studiat în acest domeniu la Universitatea Ryerson din Toronto. 
 
Foto: Facebook/ Lucian Matis
 
”Când mă aflăm în România nu m-am gândit niciodată că voi deveni designer de modă. Întotdeauna mi-am dorit să fiu pictor. Iubeam totul legat de această profesie. Ce nu realizăm eu atunci e că mă plictiseam foarte repede şi că aveam nevoie de mai mult pentru a mă exprima. De aceea, când m-am mutat în Canada, a fi designer mi s-a părut profesia perfectă. Era o combinaţie între tot ce iubeam: conceptualizare, desen, pictură, textile, make-up, fotografie, film”, susţine designerul vestimentar. Prima colecţie a lansat-o în 2007, la Săptămâna Modei de la Toronto, apoi brandul său a devenit din ce în ce mai cunoscut, iar colecţiile sale au fost apreciate de criticii şi revistele de modă. Are apariţii constant în show-uri de televiziune, reviste şi publicaţii de specialitate din Canada şi din alte ţări.
 
Foto: Facebook/ Lucian Matis Inc
 
Lucian susţine că a plecat din România, în primul rând din cauza corupţiei. ”Am părăsit ţara în 1999 şi aş fi vrut să o fi făcut mult mai devreme. M-aş fi integrat într-o nouă viaţă la o vârstă mai fragedă. Nu m-aş întoarce niciodată să locuiesc în România. Corupţia este ceva ce nu pot acceptă uşor şi să văd guvernanţii şi pe cei din poziţii înalte cum profită de puterea pe care o au. Nu pot să mă împac cu o astfel de atitudine”, afirmă acesta. În Canada şi-a înfiinţat o companie care îi poartă numele şi prin intermediul căreia îşi vinde creaţiile. Colecţia ”Matiş” cuprinde ţinute cu preţuri cuprinse între 90 - 750 de dolari canadieni. Colecţia ”Lucian Matiş black” este mult mai scumpă, preţurile fiind cuprinse între 950 de dolari şi până la 20.000 de dolari. 
 
În cariera de până acum a îmbrăcat câteva celebrităţi cum ar fi supermodelul Iman de mai multe ori, pe Coco Rocha, Nelly Furtado. Pe listă se regăseşte şi Sophie Trudeau, soţia premierului Canadei, Justin Trudeau, care a purtat două rochii din colecţia ”Matiş” în timpul vizitei oficiale de stat în SUA din martie 2016. Sophie Grégoire-Trudeau a impresionat într-o rochie roşie, cu mâneci şi imprimeuri geometrice şi florale, în nuanţe de roz, creată de designerul român
  
Una dintre rochiile ”Matis” purtată de soţia premierului Canadei
 
Ulterior, cei doi au particpat la un dineu oficial organizat în cinstea lor la Casa Albă. Şi de această dată soţia premierului canadian a purtat o ţinută creată de Lucian Matiş. Este vorba despre o rochie de seară lungă, de culoare violet, fără mâneci, cu broderii coral. ”Sunt încântat dincolo de cuvinte! Sophie Grégoire-Trudeau a purtat două ţinute ale casei Lucian Matiş într-o singură zi!”, a spus la momentul respectiv Lucian Matiş. Ambele rochii sunt din colecţia primăvară-vară 2016 a designerului din Blaj.

A doua rochie ”Matis” purtată de Sophie Trudeau la dineul oficial
 
La un moment dat, Lucian Matiş a dorit să facă afaceri şi în România, dar a renunţat dezamăgit de situaţiile prin care a trecut.. ”Am încercat la Cluj şi Iaşi, dar am eşuat lamentabil. Au fost cele mai mari eşecuri ale mele. Aveam 25 de ani atunci, iar directorii ambelor companii mă priveau că şi cum nu ştiam ce făceam. Prea multă hârţogăraie şi nonsens. Habar nu aveau că aveam bugete de câteva milioane de cheltuit. Am sfârşit prin a merge în Italia, unde mi-am cheltuit bugetul în 2-3 zile. Ei ştiu mai multe despre eficienţă şi nu a fost nevoie să completez nici măcar un act”, spune designerul. În prezent, Lucian Matiş e pregăteşte să lanseze noi colecţii şi să îşi extindă vânzările în America de Nord, Asia şi Europa.
 

Citiţi şi:

Singurătatea şi sărăcia bunicilor uitaţi de lume în Apuseni: „Am îmbătrânit. Nu ştiu ce-o să fac la iarnă...“

Promovarea Încoronării Regilor României Mari la Alba Iulia, în regimul lui Carol al II-lea

Legenda „Julietei de Transilvania“, mireasa obligată să se mărite cu un bărbat pe care nu îl iubea

Tăbliţa secretă de la Tărtăria. Ce conţine obiectul arheologic descoperit în 2014 şi de ce semnele erau ascunse privitorilor

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările