Ce sunt misterioasele operaţiuni secrete cu steag fals. Incidentul care a declanşat cel de-Al Doilea Război Mondial

Ce sunt misterioasele operaţiuni secrete cu steag fals. Incidentul care a declanşat cel de-Al Doilea Război Mondial

Operaţiunea cu ”steag fals”, de atacare a postului de radio Gleiwitz a declaşat al Doilea Război Mondial

Operaţiunile cu steaguri false sunt operaţiuni sub acoperire, care sunt concepute pentru a induce în eroare publicul, în aşa fel încât par a fi efectuate de către alte entităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numele este derivat din conceptul militar de zbor cu culori false, şi anume, nava arborează pavilionul unei alte ţări, altul decât propria ţară. Operaţiunile cu steag fals nu sunt limitate la operaţiuni de război şi contra-insurgenţă şi au fost utilizate şi pe timp de pace; de exemplu operaţiunea Strategia tensiunii din Italia, care a avut loc în anii 1970-1980. Al Doilea Război Mondial a fost precedat de o asemenea operaţiune sub steag fals: Incidentul Gleiwitz din 1939.
 
Incidentul respectiv a fost un atac pus în scenă de forţe naziste care s-au dat drept polonezi pe 31 august 1939, împotriva staţiei radio germane Sender Gleiwitz din Silezia superioară. Operaţiunile cu steaguri false sunt operaţiunile secrete conduse de guverne, corporaţii sau alte organizaţii, care sunt concepute pentru a apărea că sunt efectuate de către alte entităţi. 

Termenul îşi are originea în războaiele navale din trecut, când exista obiceiul perfid ca un vas să arboreze pavilionul altei ţări decât cea beligerantă, pentru a se putea apropia fără riscuri de nava inamică şi a o ataca.

Numeroase teorii conspirative s-au dezvoltat sugerând că operaţiunile cu drapel fals au fost efectuate pe parcursul secolului al XX-lea, precum şi secretul despre natura reală a evenimentelor a fost menţinut cu succes prin operaţiuni de muşamalizare. 

Alte operaţiuni cu steag fals:
- Scufundarea vasului RMS Lusitania (1915) - se presupune că a fost torpilată în zona coastei Irlandei de un submarin german în timp ce se întorcea de la New York. Dar o altă ipoteză susţine că a fost o înscenare.
- Incendierea Reichstag-ului (1933) - comisă de nazişti pentru a da vina pe comunişti. Incendierea Reichstag-ului a dus la proclamarea luptei Germaniei împotriva terorismului comunist prin proclamarea Verordnung des Reichspräsidenten zum Schutz von Volk und Staat, decret care a anulat unele drepturi civile cheie ale cetăţenilor germani
- Operaţiunea Ajax (1953) - prim-ministrul iranian Mohammad Mosaddegh este demis printr-o lovitură de stat sub steag fals organizată de Occident
- În 1931, trupele japoneze au plasat explozibil pe o linie de cale ferată, aruncând vina pe China, pentru a justifica invadarea Manciuriei. Acest eveniment este cunoscut în istorie ca „Incidentul Mukden” sau „Incidentul manciurian”.
-  CIA, agenţia de spionaj a Statelor Unite, a recunoscut că în anii 1950 a angajat iranieni care să se dea drept comunişti şi să însceneze bombardamente în Iran, pentru a întoarce populaţia împotriva primului ministru de la vremea aceea, ales în mod democratic.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: