Accidentul ecologic din Apuseni. Compania Cupru Min SA recunoaşte că nu mai poate gestiona singură situaţia

Accidentul ecologic din Apuseni. Compania Cupru Min SA recunoaşte că nu mai poate gestiona singură situaţia

Zona în care a avut loc deversarea a fost acoperită cu piatră. Foto: Teodor Baic

Situaţia în ceea ce priveşte accidentul ecologic din Apuseni, produs luni la barajul de decantare de la Valea Şesei, este în continuare complicată. Chiar dacă a fost oprită scurgerea sterilului, pericolul se menţine şi pentru viitor. Reprezentanţii Cupru Min au anunţat miercuri că problema nu mai poate fi gestionată doar de compania minieră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a discutat miercuri dimineaţă situaţia privind poluarea accidentală de la barajul de decantare administrat de Cupru Min SA Abrud. Concluzia discuţiilor nu este dintre cele mai optimiste. Chiar dacă a fost oprită deversarea accidentală a sterilului, pericolul se menţine în continuare. Reprezentanţii companiei miniere prezenţi la întâlnire au anunţat că problema nu mai poate fi gestionată doar de către Cupru Min.

”Este o problemă pe care nu o mai putem gestiona singuri. Este o situaţie delicată. Aşteptăm specialişti să vină şi să ne spună cum să rezolvăm”, a spus Mircea Goia, şeful carierelor administrate de Cupru Min SA. Acesta a prezentat şi o istorie a ceea ce s-a întâmplat. ”În zonă a existat o sondă care s-a defectat în 1988 şi a fost dezafectată. În anul 2013 a apărut un izbuc, o apă care venea din altă parte, nu din baraj. În iulie 2016 au apărut primele semne de steril, s-au luat probe şi s-a stabilit că provine din baraj. Am anunţat Ceprominul, care ca şi proiectant trebuie să vină cu o soluţie. Deocamdată nu avem o soluţie definitivă. În urma discuţiilor s-a stabilit ca în această primăvară, după dezgheţ, să se decidă cum se va rezolva problema. Acolo este o galerie sub presiune”, a spus Mircea Goia.

 
Reprezentantul Cupru Min SA a completat că pentru oprirea deversării de steril s-a realizat un ”pat” de piatră, care va fi extins în zilele următoare, şi s-au construit două baraje de reţinere aval de barajul principal. Galeria în care se află steril sub presiune se găseşte la câteva sute de metri de coronamentul barajului, în aval, la o adâncime de câteva zeci de metri. ”Prin măsurători topografice am stabilit că deversarea a avut loc în zona unde a existat sonda ce s-a defectat în anul 1988. Problema este că azi-noapte s-a observat din nou apă care ieşea din izbuc”, a completat Mircea Goia. La întâlnire a fost prezent şi directorul de producţie de la Cupru Min, Eugen Schvartz, care a precizat că nu se pune problema unui pericol în ceea ce priveşte siguranţa barajului.
 

Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă pe râul Arieş

 
Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apel Alba a anunţat, oficial, că nu s-a constatat mortalitate piscicolă pe râul Arieş. ”Analiza probelor de apă a indicat un PH al apei de peste 9 unităţi. Conductivitatea apei s-a încadart în parametri normali. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor la metale grele. Nu au murit peşti pentru că la PH mai mare de 8,5, metalele nu se găsesc sub formă dizolvată, decât în concentraţii foarte mici. Doar forma dizolvată a metalelor reprezintă pericol pentru viaţa acvatică”, a spus Traian Matiş, directorul SGA Alba. Prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai, a anunţat iniţierea unor demersuri la nivelul Ministerului Economiei pentru găsirea unei soluţii cât mai rapide în acest caz. De asemeena, prefectul a cerut Gărzii de Mediu Alba să aplice legea, anunţând o foarte posibilă amendă pentru Cupru Min SA. 
 

Iazul de decantarea de la Valea Şesii are o suprafaţă de 160 de hectare şi milioane de metri cubi de steril
 
Peste 70 de sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu până marţi după-amiază în legătură cu accidentul ecologic ce a avut loc în 3 aprilie, în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei ce aparţine societăţii Cupru Min SA. S-a estimat debuşarea unei cantităţi de 6.000 de metri cubi de steril din baraj.
 

 

Sursa fotografiilor: Teodor Augustin Baic

Imagini din aceeasi galerie
  • Sursa fotografiilor: Teodor Augustin Baic
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările