Peste 70 de sesizări depuse la Garda de Mediu în legătură cu accidentul ecologic din Apuseni. Prefectul de Alba: ”Societatea Cupru Min va fi amendată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sterilul deversat pe pârâul din Valea Şesei. Foto: Teodor Baic
Sterilul deversat pe pârâul din Valea Şesei. Foto: Teodor Baic

Peste 70 de sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu până marţi după-amiază în legătură cu accidentul ecologic ce a avut loc în 3 aprilie, în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei ce aparţine societăţii Cupru Min SA.

Prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat marţi că este de părere că societatea Cupru Min ar trebui amendată şi că se studiază posibilitatea unei plângeri penale.

”Pot să vă spun că sunt peste 70 de reclamaţii, de sesizări depuse la Garda Naţională de Mediu. Este clar că fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub preş şi nu voi permite sub nicio formă ca viaţa şi sănătatea oamenilor şi a peştilor şi a animalelor să fie pusă în pericol, îndiferent de numele societăţii comerciale care va face chestia asta. Toată lumea trebuie să respecte legea şi cu preponderenţă legea mediului trebuie respectată pentru că este viitorul copiilor noştri în joc”, a declarat Dănuţ Hălălai.

Despre numărul mare al reclamaţiilor depuse, prefectul Hălălai afirmă că ”oamenii sunt îndreptăţiţi” să facă acest lucru.

Acolo era un viciu ascuns, pentru că în timp, din 1988, s-a tot depozitat material pe el. Ţeava a fost de metal, s-a perforat. Am convocat pentru mâine, la ora 9, un comitet de situaţii de urgenţă să vedem exact. Am chemat şi responsabilii de la Cupru Min. La momentul de faţă nu mai există poluare, tot ce exisată există doar pe râul Arieş din cauza faptului că a existat o cantitate destul de mare de steril care s-a depus pe maluri. În momentul de faţă, acest steril este preluat de apă datorită faptului că s-a dat drumul la barajul de la Mihoeşti. Se pare că, din informaţiile pe care le am de la Apele Române, că nu a existat mortalitate piscicolă, ceea ce este foarte important pentru noi. Din punctul meu de vedere, şi din discuţia pe care am avut-o cu colegii de la Mediu, societatea va fi amendată, pentru că treebuia să facă tot ceea ce este necesar pentru a nu pune în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor. Vedem dacă este cazul să facem şi dosar penal, să trimitem spre procuror. Vom lua toate măsurile legale”, a completat prrefectul de Alba.

poluare valea şesii

În urma evaluării situaţiei din teren, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit următoarele măsuri:

-  Monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, până la găsirea unei soluţii finale;

-  Curăţarea zonei afectate de deversarea sterilului;

-  Avertizarea populaţiei privind protejarea surselor de apă, a hranei şi animalelor. NU se va folosi apa râului Arieş pentru alimentaţie şi pentru igienă personală.

”Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cuun amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul apă-steril a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat şi conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenţie şi utilaje grele, care au reuşit să limiteze poluarea şi să oprească total deversarea la ora 15.40. Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare şi a coordonat o echipă de intervenţie dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare şi buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj. Într-un timp scurt, specialiştii de la Cupru Min au transportat şi instalat în locaţie un volum de peste 2500 metri cubi de piatră”, susţin reprezentanţii Cupru Min SA Abrud.

Citiţi şi:

Accidentul ecologic din Apuseni: 6.000 de metri cubi de steril au ajuns în râul Arieş. Apa nu poate fi folosită pentru băut

Accidentul ecologic de la barajul Valea Şesei a blocat activitatea Cupru Min. Compania caută 19 milioane de euro pentru investiţii în protecţia mediului

 

Poluare accidentală gravă în Apuseni, la iazul de decantare de la Valea Şesii. Sterilul toxic a ajuns în râul Arieş FOTO VIDEO

 

Activiştii antipoluare condamnă accidentul ecologic din Apuseni şi solicită intervenţia Gărzii de Mediu FOTO VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite