A condus băut, fără permis şi şi-a omorât prietenul în accident în ziua de Crăciun. Justiţia din Alba l-a condamnat la închisoare cu executare

A condus băut, fără permis şi şi-a omorât prietenul în accident în ziua de Crăciun. Justiţia din Alba l-a condamnat la închisoare cu executare

Şoferul a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat în afara şoselei. Foto Arhivă

Un tânăr de 27 de ani din Ocna Mureş a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că a condus băut, fără permis şi a produs un accident mortal pe DN1, chiar în dimineaţa zilei de Crăciun 2015. Micu Andrei Ionuţ avea 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat în momentul accidentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia de condamnare a fost pronunbţată în 6 aprilie 2016 la Judecătoria Aiud şi poate fi conetstată. Inculpatul Micu Andrei Ionuş a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Instanţa a mai stabilit acordarea unor despăgubiri de aproximativ 270.000 de euro către familia tânărului decedat în accident.
 
Tragicul eveniment a avut loc pe DN1 în localitatea Inoc, între Ocna Mureş şi Aiud, în dimineaţa zilei de 25 decembrie 2015, la ora 04.38. Micu Andrei Ionuţ a pierdut controlul din cauza vitezei, într-o curbă şi s-a răsturnat în afara şoselei. Şoferul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi într-o curbă a pierdut controlul asupra autoturismului, răsturnându-se în afara carosabilului. În urma accidentului, un tânăr în vârstă de 27 de ani, din Ocna Mureş, pasager în autoturism, a decedat, iar un altul, în vârstă de 29 de ani, a suferit leziuni corporale uşoare. Potrivit unor surse din anturajul tinerilor care se aflau în maşină, autoturismul era proprietatea pasagerului care a decedat. Aceştia au băut împreună în noaptea ajunului de Crăciun, după care au ieşit la o plimbare, care, în final, s-a dovedit a fi tragică.
 
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, poliţiştii au constatat că avea permisul de conducere reţinut, pentru comiterea unei infracţiuni de vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului, fapte comise la data de 13 august 2015.

Poliţiştii din Aiud l-au reţinut pe şoferul vinovat de producerea accidentului, pentru o perioadă de 24 de ore, iar ulterior l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud. Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi, care a dispus arestarea preventivă a lui, pentru o perioadă de 30 de zile, sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă, conducere cu permisul suspendat şi conducere sub influenţa alcoolului. Inculpatul se află în arest preventiv şi în prezent.
 
Potrivit deciziei Judecătoriei, Micu Adrian Ionuţ a fost condamnat la 10 luni de închisoare pentru conducre sub influenţa alcoolului (infracţiunea din 13 august 2015), 1 an şi 2 luni de închisoare pentru fapta similară din 25 decembrie 2015, 6 luni închisoare pentru conducere fără permis şi 2 ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Instanţa a contopit pedepsele în cea mai grea pe care a sporit-o cu 10 luni rezultând condamnarea finală de 2 ani şi 10 luni de închisoare în regim de detenţie.
 
Minuta deciziei de la Judecătoria Aiud:
 
În baza art. 396 alin. 2 C. pr. pen. raportat la art. 396 alin. 10 C. pr. pen., condamnă pe inculpatul M. A. I., la pedeapsa de 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (infracţiune săvârşită la data de 13.08.2015).
În baza art. 396 alin. 2 C. pr. pen. raportat la art. 396 alin. 10 C. pr. pen., condamnă pe inculpatul M. A. I. la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (infracţiune săvârşită la data de 25.12.2015). 
În baza art. 396 alin. 2 C.pr.pen. raportat la art. 396 alin. 10 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul M. A. I. la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având permisul de conducere suspendat.
În baza art. 396 alin. 2 C.pr.pen. raportat la art. 396 alin. 10 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul M. A. I. la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă (infracţiune săvârşită la data de 25.12.2015). 
 
În baza art. 39 alin. 1 lit. b C. pen., aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani, la care adaugă un spor de o treime (1/3) din celelalte pedeapse aplicate, respectiv 10 luni închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 10 luni închisoare în regim de detenţie. 
Obligă partea responsabilă civilmente Carpatica Asig S.A., la plata despăgubirilor civile astfel: - suma de 70.000 de Euro echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune morale către partea civilă S. R.; - suma de 70.000 de Euro echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune morale către partea civilă S. D. C.; - suma de 52.500 de Euro echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune morale către partea civilă S. A.; - suma de 35.000 de Euro echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune morale către partea civilă S. T.; - suma de 35.000 de Euro echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune morale către partea civilă S. A.; - suma de 4692,8 lei, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale către partea civilă S. D. C.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.04.2016. 

Citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările