Hartă. S-a descoperit în Cetatea Sfântă locul exact unde stătea Iisus când a fost judecat şi condamnat la moarte

Hartă. S-a descoperit în Cetatea Sfântă locul exact unde stătea Iisus când a fost judecat şi condamnat la moarte

Ruinele palatului construit de Irod cel Mare. FOTO Daily Mail

O echipă de arheologi din Ierusalim susţine că a identificat locul exact unde ar fi stat Iisus în timpul procesului care i-a adus condamnarea la moarte. Locul va fi curând inclus în circuitul turistic din Cetatea Sfântă, spun reprezentanţii muzeului Turnul lui David.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arheologii au analizat timp de 15 ani datele pentru a ajunge la concluzia anunţată, notează Daily Mail. Aceştia spun că locul pe care l-au identificat se potriveşte cu ceea ce apare în descrierea procesului făcută în Evanghelia după Ioan.

Ruinele palatului care i-a aparţinut lui Irod cel Mare, descoperite în urmă cu 15 ani, au fost examinate cu atenţie şi aşa s-a ajuns la concluzia că locul unde a stat Mântuitorul când a fost judecat şi condamnat la moarte se află între o poartă şi o piatră neuniformă din pavaj (sub Poarta Jaffa). Pelerinii şi turiştii vor avea curând posibilitatea să viziteze locul biblic ţinând cont de faptul că ruinele palatului lui Irod se află lângă Muzeul Turnul lui David, care va include în circuit şi noua descoperire.

Arheologii au început să bănuiască importanţa descoperii făcute în clipa în are au descoperit sub ziduri anumite părţi din fundaţia palatului şi un sistem de canalizare, pe măsură ce escavau o închisoare abandonată, conform publicaţiei Washington Post.

Anumiţi istorici sunt de părere că palatul lui Irod (folosit mai târziu ca închisoare) era localizat în partea de vest a Oraşului Vechi din Ierusalim, însă există încă multe dezbateri în legătură cu locul unde Iisus a fost judecat şi condamant la moarte de Pilat din Pont. Iar controvesele ţin de interpretările diferite ale evangheliilor. De asemenea, de luat în calcul este şi o ilustraţie din secolul 19 care arată că procesul ar fi avut loc în aer liber, în cazarma fortăreţei Antonia, de lângă Muntele Templului (unul dintre cele mai importante locuri religioase din Vechiul Oraş al Ierusalimului).

Fundaţia descoperită sub zidurile ruinelor şi sistemul de canalizare se pare că ar fi fost construite pe vremea când acolo se întindea palatul lui Irod cel Mare. În plus, faptul că în Evanghelia după Ioan se arată că procesul lui Isus are loc lângă o poartă şi o piatră din pavaj este o dovadă că noua descoperire este cât se poate de reală, conform lui Shimon Gibson, profesor arheolog la Universitatea North Carolina, în SUA.

Nu există, este adevărat, nicio inscripţie care să indice că acolo s-a întâmplat, dar totul – relatări arheologice, istorice şi datele evanghelice – oferă sens acestei descoperiri, a explicat Shimon Gibson, citat de Daily Mail.

Pe de altă parte, reverendul David Pileggi de la Biserica lui Hristos, localizată în apropierea Muzeului Turnul lui David, este de părere că era de aşteptat ca procesul să fi avut loc lângă Turnul lui David. Alţi specialişti sunt însă de părere că în Evanghelia după Ioan se foloseşte termenul „praetorium“ , care  identifica de regulă cortul unui general dintr-o cazarmă, în limba latină, ceea ce ar indica faptul că judecata ar fi avut loc în cadrul fortăreţei Antonia, în nord-estul Oraşului Vechi, lângă Muntele Templului.


Ce este sigur, locul va fi deschis pentru vizite cât de curând, prilej pentru ca vizitatorii să analizeze o hartă dintr-o enciclopedie din 1911, care înfăţişează Ierusalimul, cu palatul lui Irod lângă Turnul lui David, iar locul unde ar fi fost judecat Isus s-ar afla sub Poarta Jaffa.

Citeşte şi:

FOTO Dumnezeu pe Pământ: 15 oameni care se cred reîncarnarea divinităţii şi au adunat mii de adepţi

666 - numărul antihristului, al lipsei de dragoste

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările