O gravură din secolul IV ni-l prezintă pe Hristos proaspăt ras şi îmbrăcat într-o togă de filosof

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii din Spania au descoperit una dintre cele mai vechi imagini cunoscute ale lui Iisus. Farfuria gravată cu imaginea Mântuitorului, ni-L prezintă fără barbă, cu părul scurt şi cârlionţat şi îmbrăcat într-o togă de filosof, informează „Daily Mail“.

Figura lui Hristos apare gravată pe o farfurie de sticlă care datează din secolul al IV-lea, potrivit presei spaniole. El este însoţit de doi apostoli, care se crede că sunt Petru şi Pavel. 

Scena de pe farfurie este puţin şocantă deoarece Iisus arată foarte diferit faţă de reprezentările sale mai târzii: nu are barbă, părul este scurt şi cârlionţat şi poartă ceea ce pare a fi o togă de filosof.

Această imagine a Mântuitorului este foarte îndepărtată de ceea ce cunoaştem azi: un Iisus cu barbă şi cu părul lung, şaten. Toţi cei trei bărbaţi din gravură au aure în jurul capului.

image

Farfuria se crede că era folosită să ţină Sfânta Împărtăşanie (pâinea euharistică) în ritualuri creştine antice şi are 22 de centimetri în diametru. Fragmente din ea au fost scoase de oamenii de ştiinţă care lucrează în cadrul proiectului FORVM MMX, desfăşurat înăuntru unei clădiri religioase din oraşul antic Castulo din Andalusia, sudul Spaniei. 

Marcelo Castro, şeful proiectului de excavare FORVM MMX, a spus că această clădire a fost ridicată în cea de-a doua jumătate a secolului al IV-lea şi abandonată un secol mai târziu. Descoperirea făcută de arheologi arată cronologia creştinismului antic din Spania, declară Castro pentru publicaţia spaniolă „El Mundo“. 

Piesele au fost descoperite într-o stare excelentă, 81% din farfuria originală fiind acum reconstruită de arheologi.

„Scena are loc pe o orbită celestă, încadrată de doi palmieri, care în iconografia creştină reprezintă imortalitatea, viaţa de apoi şi raiul, printre altele“, notează şi ABC.


Citeşte şi:

Iisus nu a existat niciodată, afirmă un cercetător, care a analizat 126 de texte istorice

Cercetătorul Michael Paulkovich a analizat 126 de texte istorice şi a ajuns la concluzia că Iisus din Nazareth este un "personaj mitologic", care "nu a existat niciodată".

Dumnezeu pe Pământ: 15 oameni care se cred reîncarnarea divinităţii şi au adunat mii de adepţi

Există persoane care nu se pot mulţumi cu statutul unui om de rând, aşa că ţintesc, nici mai mult, nici mai puţin, la rangul de divinitate. Unii sunt dovada clară că religia şi credinţa celor naivii pot umple conturi, iar alţii sunt cunoscuţi pentru activităţile lor criminale.

666 - numărul antihristului, al lipsei de dragoste

Constat, de la o vreme, că multe din simbolurile biblice şi religioase suferă de o lipsă de înţelegere corectă a lor, pornită fie din nepricepere sau interes propagandistic. Semnele zodiacale, curcubeul, Steaua lui David şi altele asemenea lor sunt simboluri care ajung să tensioneze inutil comunităţi, dincolo de limita discursului academic. Printre ele, unul care stârneşte pasiuni apocaliptice: 666.

Descoperire macabră într-o biserică din Mexic: a fost rezolvat misterul chipului expresiv al unei statui care îl înfăţişează pe Iisus

Specialiştii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic au făcut o descoperire macabră în timpul lucrărilor de restaurare a unei statui care îl înfăţişează pe Iisus.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite