Reguli de etichetă atunci când faci selfie: „Nu uita să ceri permisiunea!“

Reguli de etichetă atunci când faci selfie: „Nu uita să ceri permisiunea!“

4 reguli de etichetă atunci când faci selfie

Selfie-ul a devenit omniprezent, mai ales când mergi în vacanţă - nu poţi să călătoreşti nicăieri fără să vezi pe cineva care-şi face selfie sau care flutură un selfie stick. Selfie-ul poate fi distractiv şi duce la unele dintre cele mai hazlii amintiri dintr-o excursie, atâta timp cât se respectă anumite reguli de bun simţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trei din patru persoane consideră în mare parte acceptabil din punct de vedere social să-ţi faci selfie în timp ce vizitezi un obiectiv turistic sau la un concert. De cealaltă parte, între 60 şi 81% consideră inacceptabil să-ţi faci selfie în baie sau în timpul unei înmormântări, potrivit unui studiu dat publicităţii de Statista.com. În cazul selfie-ului în transportul public, la sala de gimnastică şi în timpul mesei într-un restaurant, opiniile sunt împărţite. 

Psihologul Lenke Iuhoş consideră că, dincolo de locurile unde este de bun simţ sau nu să îţi faci selfie, tinerii ar trebui să cunoască o serie de reguli de etichetă în ceea ce priveşte selfie-ul:

Cere prima dată permisiunea

„Dacă doreşti să faci selfie doar cu tine, nu ai cui să-i ceri aprobarea. Totuşi, dacă îţi doreşti un selfie cu cineva, cere-i mai întâi permisiunea, deoarece persoana cealaltă se poate considera lezată de gestul tău, mai ales atunci când este luată pe nepregătite: poate nu este aranjată, poate nu are starea necesară, etc. În acelaşi timp, dacă doreşti să postezi acea fotografie, cere-i înainte aprobarea, iar dacă nu este de acord cu acest lucru, respectă-i decizia“, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Alege să faci selfie în locuri sigure

Site-urile de ştiri sunt pline de articole cu tineri teribilişti care au făcut selfie în cele mai periculoase locuri şi mulţi dintre ei şi-au găsit astfel sfârşitul. Din nefericire, a devenit la modă în rândul şoferilor să-şi facă selfie sau să transmită live în timp ce se află la volan. Nu este nimic cool într-un gest periculos sau stupid, afirmă psihologul.

Nu exagera cu selfie-urile pe Facebook sau Instagram

„Dacă îţi faci selfie atunci când te trezeşti, atunci când dejunezi, la sala de forţă, la masă cu prietenii, în fapt în orice moment al zilei, e alegerea ta. Totodată, să nu crezi că oamenii chiar îşi doresc să fie la curent cu orice faci secundă de secundă, minut de minut, ba chiar se vor simţi exasperaţi de aceste postări. Momentele speciale sunt speciale în primul rând pentru că sunt rare. Nu îţi transforma viaţa într-un lung şir de banalităţi. Alege să imortalizezi momentele din viaţă cu adevărat speciale şi postaţi-le pe acelea. Dă-le şansa oamenilor să vadă mai mult decât un narcisist, dă-le şansa să vadă că împărtăşeşti cu ei momentele cu adevărat deosebite“, declară psihologul Lenke Iuhoş.

Oferă bunătate în locul superficialităţii

„Când vezi pe cineva mai puţin norocos decât tine, nu te opri brusc pentru a-ţi face un selfie cu acea persoană pentru a le arăta prietenilor ce persoană generoasă eşti. În schimbul unui banal selfie, poţi face un gest frumos: oferă-i o pătură unei persoane fără adăpost ca să nu-i fie frig la noapte, ajută o persoană cu handicap care doreşte să ia un produs de pe un raft superior sau ţine uşa pentru o mamă tânără care se chinuie să ţină şi pachetele, dar şi copiii de mână. Nu fă paradă cu gesturile frumoase, păstrează-le în suflet“, conchide psihologul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: