Prima impresie, o etichetă pe care o poţi influenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima impresie pe care ne-o facem despre o persoană poate influenţa relaţia cu aceasta pentru toată viaţa FOTO Shutterstock
Prima impresie pe care ne-o facem despre o persoană poate influenţa relaţia cu aceasta pentru toată viaţa FOTO Shutterstock

Doar şapte secunde durează să ne facem o primă impresie despre o persoană, spun studiile. Aceste câteva secunde sunt suficiente pentru a primi o etichetă care ne urmăreşte uneori întreaga viaţa. Există însă câteva lucruri pe care le putem face pentru a lăsa o impresie bună de la primul contact cu o persoană.

Doar 7% din comunicarea interumană se bazează pe cuvinte, arată cercetările. Restul înseamnă comunicare paraverbală (tonalitate, dicţie, accent, pauze în vorbire) şi nonverbală, care include gesturile, poziţia corpului şi vestimentaţia unei persoane. Toate aceste elemente contribuie la formarea primei impresii. Iar evaluarea persoanei pe care o avem în faţă durează doar şapte secunde, potrivit studiilor.

În clipa în care luăm contact pentru prima dată cu o persoană, în creier se declanşează un proces complex de analiză: „Este ostilă sau prietenoasă?“, „Este de încredere?“, „Ar trebui evitată?“, „Are autoritate?“. În vremuri preistorice, de acest proces analitic involuntar de analiză a depins supravieţuirea speciei umane. El a fost esenţial pentru identificarea adversarilor şi primejdiilor într-un timp foarte scurt.  

De ce nu uităm uşor prima impresie

Este foarte greu să „ştergem“ impresia pe care ne-o facem despre o persoană la primul contact cu aceasta, iar specialiştii au descoperit de ce ea are un impact atât de mare. Creierul percepe ca excepţii de la regulă informaţiile contradictorii aşteptărilor noastre, cum ar fi cele care sunt în dezacord cu prima impresie pe care ne-am făcut-o despre o persoană. Avem tendinţa să ne amintim aceste informaţii doar în anumite contexte, spune Bertram Gawronski, cercetător în cadrul Universităţii „Western Ontario“. „Imaginează-ţi că ai un nou coleg la serviciu şi ţi-ai făcut o impresie nu tocmai bună despre acesta. Câteva săptămâni mai târziu, îl întâlneşti la o petrecere şi descoperi că este o persoană plăcută. Deşi realizezi că prima impresie pe care ţi-ai făcut-o a fost greşită, nu vei fi apropiat de el decât într-un context similar celui în care l-ai cunoscut mai bine – petrecerea. Prima ta impresie va continua să domine toate celelalte contexte“, exemplifică specialistul.

Deşi durează foarte puţin până când interlocutorul îşi formează o primă impresie, o putem influenţa dacă suntem atenţi la câteva detalii. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

Mersul. Dacă vrei să pari energic şi hotărât la prima întâlnire cu o persoană, ar trebui să mergi către ea cu paşi apăsaţi şi mai rapizi. Studiile arată că persoanele care merg cu 10-20% mai repede decât celelalte sunt văzute de cei din jur ca importante şi energice.

Atitudinea. Acesta este unul dintre primele elemente percepute de oamenii din jur. Că vrei să domini interlocutorul sau audienţa, că vrei să pari binevoitor sau să fii neutru, înainte de a intra într-o încăpere sau de a urca pe o scenă, gândeşte-te ce atitudine este potrivită acelui moment.

Contactul vizual. Deschiderea pe care o ai vizavi de o persoană ori de o conversaţie se citeşte în ochi. Un contact vizual susţinut arată un interes crescut pentru interlocutor sau pentru subiectul discutat. Însă privirea insistentă poate fi interpretată de interlocutor ca semn de agresivitate sau ca intenţie de dominare. De partea cealaltă, evitarea contactului vizual poate fi semn de timiditate, de supunere ori de interes scăzut pentru discuţie. Moderaţia este cheia.

Zâmbetul. Când zâmbeşti, îi spui interlocutorului: „Sunt prietenos şi deschis“. Zâmbetul este o invitaţie la comunicare, la prietenie.

Postura. Limbajul nonverbal transmite interlocutorului informaţii cu privire la puterea şi statutul tău, la competenţa şi încrederea pe care o ai în tine. Pentru a transmite aceste informaţii, încearcă să stai drept, cu umerii traşi în spate.

Strângerea de mână. Are o contribuţie foarte importantă în formarea unei prime impresii despre o persoană. Potrivit unui studiu, o simplă strângere de mână apropie două persoane la fel de mult ca trei ore de interacţiune continuă. O strângere de mână fermă denotă încredere în sine. O strângere prea puternică nu va lăsa o impresie bună.

Primele cuvinte exprimate. Specialiştii în comunicare ne sfătuiesc să ne alegem cu mare atenţie primele cuvinte pe care le rostim dacă vrem să facem o impresie bună interlocutorului. Recomandat este să folosim cuvinte de mulţumire sau care denotă o atitudine pozitivă, cum ar fi: „Mulţumesc că ţi-ai făcut timp pentru mine azi“ sau „Îmi pare bine să te cunosc“.

Vestimentaţia. Oferă informaţii despre ocupaţia, poziţia socială, dar şi despre interesele unui individ. Un exemplu elocvent: şansele unui candidat de a obţine un post vor fi mai mari dacă la interviul de angajare va purta o ţinută adaptată culturii organizaţiei în cadrul căreia vor să obţină o slujbă. Hainele curate şi călcate arată că eşti o persoană îngrijită şi ordonată. Nu trebuie ignorat nici faptul că vestimentaţia influenţează de multe ori starea emoţională şi încrederea în sine.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite