Trendurile culinare ale lui 2013

Trendurile culinare ale lui 2013

Kimchi, mierea de Manuka şi homarul sunt „extravaganţele culinare“ propuse de marile restaurante anul acesta.Potrivit publicaţiei britanice „Woman&Home“, 2013 mizează pe  cocktailurile inspirate din mâncare, produsele locale şi preparatele sănătoase bazate pe mixuri din legume şi fructe.

Cum să găteşti friptura perfectă

Cum să găteşti friptura perfectă

O friptură bună este una dintre plăcerile culinare. O cină sofisticată are farmecul ei, dar nimic nu se compară cu o friptură simplă, aproape primitivă. Mulţi dintre noi trăiesc cu ideea că un asemenea fel de mâncare este scump şi că poate fi foarte dificil de preparat acasă.

Paul Bocuse, părintele bucătăriei moderne franceze

Paul Bocuse, părintele bucătăriei moderne franceze

I-aţi văzut la TV, i-aţi admirat şi le-aţi citit cărţile. Sau aţi gătit după ele. Unii foarte norocoşi au ajuns chiar în restaurantele lor. Ceea ce fac ei nu mai e doar gastronomie, ci adevărate capodopere. „Adevărul“ vă prezintă, în serial, poveştile celor mai mari bucătari şefi ai lumii, oamenii care au dus mâncarea la rangul de artă.

FOTO Gustări celebre: cum au fost inventate

FOTO
Gustări celebre: cum au fost inventate

Cu siguranţă ne-am întrebat de multe ori în ce circumstanţe s-au inventat unele dintre cele mai populare gustări din lume şi ce i-a inspirat pe creatorii lor să ajungă să pregătească asemenea delicii. Potrivit „The Telegraph“, de cele mai multe ori aceste preparate au apărut din greşeală şi de aceea, poveştile despre originile lor sunt dintre cele mai interesante.

Legumele şi fructele lunii ianuarie

Legumele
şi fructele lunii ianuarie

Kilogramele acumulate, stresul şi oboseala provocate de febra Sărbătorilor au avut un cuvât important de spus, iar, acum, mulţi dintre noi ne luptă pentru a avea o dieta echilibrată şi un regim de viaţă sănătos. De roşiile de grădină, porumbul fiert şi merele văratice ne despart câteva luni bune, însă detoxifierea organismului este posibilă dacă apelăm la şase alimente vitale, potrivit publicaţiei „Huffingtonpost“.

Heston Blumenthal a câştigat faima mondială cu Raţa grasă

Heston
Blumenthal a câştigat faima mondială cu Raţa grasă

I-aţi văzut la TV, i-aţi admirat şi le-aţi citit cărţile. Sau aţi gătit după ele. Unii foarte norocoşi au ajuns chiar în restaurantele lor. Ceea ce fac ei nu mai e doar gastronomie, ci adevărate capodopere. „Adevărul“ vă prezintă, în serial, poveştile celor mai mari bucătari şefi ai lumii, oamenii care au dus mâncarea la rangul de artă.

Gordon Ramsay, un chef din „Bucătăria iadului“

Gordon Ramsay, un chef
din „Bucătăria iadului“

I-aţi văzut la TV, i-aţi admirat şi le-aţi citit cărţile. Sau aţi gătit după ele. Unii foarte norocoşi au ajuns chiar în restaurantele lor. Ceea ce fac ei nu mai e doar gastronomie, ci adevărate capodopere. Adevarul.ro vă prezintă, în serial, poveştile celor mai mari bucătari şefi ai lumii, oamenii care au dus mâncarea la rangul de artă.

Scriam zilele trecute că nu am văzut niciodată până acum atâtea deschideri de restaurante noi în Bucureşti. Ceea ce înseamnă că şi închiderile sunt la fel de multe, fiindcă majoritatea celor noi au luat locul altora care au fost acolo. Uneori într-un şir mai lung de dispariţii şi apariţii în aceeaşi casă. Câteodată ale aceloraşi proprietari, care încearcă alt concept, cu altă bucătărie şi cu alt nume, dacă cel de dinainte nu a mers bine.

acum 6 luni · comentarii (1)

Am auzit de multe ori vorbindu-se despre restaurante cu adevărate bucătării fine şi fine dining în afara Bucureştiului, însă nu am ajuns până zilele trecute la vreunul dintre acestea. Toate cele menţionate sunt în Ardeal, în special la Cluj şi în zona Braşovului. Oltenia, Dobrogea sau Moldova nu au apărut vreodată în discuţii, şi nici nu cred că se va întâmpla prea curând. Dar tare aş vrea să mă contrazică cineva...

acum 2 luni · comentarii (0)

Niciodată nu am văzut atâtea restaurante noi, câte au apărut în ultimele luni în Bucureşti. Şi le cunosc bine pe cele din oraş, de treizeci de ani mănânc zilnic la câte unul dintre ele, dacă nu chiar la două într-o singură zi. Iată-le pe cele deschise în ultimele luni – şi nu am inclus aici şi cafenelele mici, ci numai restaurantele şi localurile în care poţi mânca.

acum 6 luni · comentarii (1)

Am citit de atâtea ori Căldură Mare a lui Caragiale, filmul cu Radu Beligan şi Marin Moraru nu cred că poate fi uitat de cineva, ba ţin minte şi teatrul radiofonic. Şi am considerat întotdeauna celebrul dialog ca o ficţiune, o născocire genială a imaginaţiei lui Caragiale. Asta până astăzi, când am realizat cu uimire că scena e reală...

acum 8 luni · comentarii (6)

Cu o filosofie pragmatică de business, dublată de o rigoare nemţească, fără orgolii sau ranchiune dâmboviţene, Ana Consulea construieşte „sănătos“ o afacere de succes. Prăjiturile ei, fie că sunt realizate după vechi reţete româneşti, fie că transpun gustul fin al deserturilor franţuzeşti, au atâta succes pentru că aplică o regulă simplă, dar fundamentală: mâncarea nu e un moft ce ţine de orgolii, ci e făcută pentru a aduce bucurie celor din jur.

acum 9 luni · comentarii (3)

Aşadar, trebuie „educat“ clientul bucureştean sau nu? În fond, marketingul s-a cristalizat în jurul principiului de bază că trebuie să-i dai clientului exact ceea ce vrea şi îţi cere, uneori de-a dreptul imperativ, revendicativ şi cu mojicie. Dacă da, cine să facă asta? Restaurantele, o instanţă detaşată, altcineva? Subiect pentru un lung şi separat articol, desigur.

acum 9 luni · comentarii (0)

Ca de fiecare dată, în ultima săptămână din ianuarie decernăm premiile şi menţiunile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucureşti pe anul care a trecut, pentru cele mai importante bucătării naţionale şi specific dominant, cei mai buni bucătari, câteva premii speciale şi menţiunile „Preferinţele Restocracy“ pentru restaurantele apreciate de către noi.

acum 10 luni · comentarii (3)

Cuţitele nu au fost mereu ustensilele sale favorite, ci prefera spada. Studia pentru o carieră în publicitate şi s-a simţit jignit când mama sa i-a sugerat să devină bucătar. Paşii l-au purtat pe Alex Petricean din studioul „Masterchef“ în bucătării profesioniste, până a avut viziunea propriului drum de urmat. Acum, tânărul, desemnat cel mai bun bucătar din România de ghidul Gault&Millau, încearcă să transforme mâncarea într-o emoţie supremă.

acum 10 luni · comentarii (7)

La mâncare şi restaurante, Bucureştiul a ajuns din urmă Europa Centrală în ultimii doi, trei ani. Se mănâncă la fel, sau chiar mai bine la Bucureşti decât în multe capitale şi oraşe mari din Europa, iar numărul restaurantelor cu mâncare bună, raportat la numărul total de restaurante, e mai mare la Bucureşti decât la Viena, de pildă.

acum 1 an · comentarii (4)
Postari Recente