Cum se prepară delicioșii mucenici moldovenești. Rețeta care garantează succesul

0
Publicat:

Se apropie 9 martie, ziua în care Ortodoxia celebrează sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prilej cu care multe gospodine prepară tradiționalii mucenicii, copți sau fierți.

Mucenici moldovenești. FOTO Shutterstock
Mucenici moldovenești. FOTO Shutterstock

Mucenicii au diverse denumiri, în funcție de zonă - măcinici, sfinți, sfințișori, brăduleți, bradoși, moși de Paresimi - și sunt preparați prin coacere (Moldova) sau fierbere (Muntenia).

„Sfinții sau sfințișorii în formă de om sunt un fel de turte asemenea turtelor dulci, cu cap, ochi, nas, gură, mâini și picioare, fãcute din fãină de grâu frământată în miere, cu miez pisat de nucă sau niște figurine în formă de om, făcute din făină curată de grâu, miere, miez de nucă și presărate pe deasupra cu zaharicale sau numai niște turte simple”, menționa etnograful Simion Florea Marian, în cartea „Sărbătorile la români“ (1898).

Potrivit cercetătorului etnografic, colacii sau colăceii numiți sfinți sau mucenici se fac de regulă îngemănați în forma cifrei arabe pentru ca aceștia să aducă măcar întrucâtva cu silueta unui om.

„Deoarece sfințișorii, descriși mai sus, închipuiesc pe cei 40, după unii chiar 44, de Sfinți sau Mucenici, de aceea fiecare româncã face câte 40-44 de astfel de turtițe sau colăcei“, explica folcloristul.

Cei mai populari mucenicii moldovenești se prepară dintr-un aluat asemănător celui de cozonac, aromat, de regulă, cu vanilie.

Cei care respectă postul pot opta pentru un aluat simplu, fără ingrediente de origine animală.

Mucenici moldovenești cu miere și nucă - rețetă

Ingrediente:

Un kg făină albă (granulație 000)

500 ml lapte (3,5% grăsime)

50 g drojdie proaspătă

Patru gălbenușuri

Două ouă

150 g zahăr tos

Două plicuri zahăr vanilat

180 g unt (82% grăsime)

O linguriță sare fină.

Pentru servit:

Miere

Miez măcinat de nucă.

Se încălzește jumătate din cantitatea de lapte, se fărâmițează drojdia, se pune o lingură de făină, se amestecă și se lasă 15-20 de minute la căldură, să se activeze drojdia.

Se toarnă maiaua într-un bol mare, se adaugă sarea, zahărul, zahărul vanilat, ouăle și gălbenușurile, apoi se omogenizează.

Se toarnă apoi restul de lapte și de făină și se începe frământarea.

Se adaugă untul moale, în două tranșe, apoi se continuă frământarea, până ce aluatul devine  omogen și nu se mai lipește de mâini.

Se pune în alt castron, uns cu puțin ulei, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit aproximativ două ore, până ce își dublează volumul.

Se scoate aluatul din bol, se mai frămânră două minute, apoi se împarte în 16-18 bucăți egale.

Fiecare bucată din aluat se rulează într-un sul subțire, apoi se împletește sub forma cifrei 8.

Mucenicii se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt, lăsând spații între ei. Se lasă din nou la dospit, o jumătate de oră.

Tăvile se introduc în cuptorul preîncălzit. Coacerea se face la 180 °C, aproximativ 25-30 de minute.

Când sunt gata, se scot și se lasă la răcorit. Se ung apoi cu miere și, înainte de servire, se presară miez de nucă măcinat peste ei.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite