Chifteluțe de ton, un preparat gustos și sănătos. Ce pui în compoziție ca să iasă senzaționale

0
Publicat:

Preparate cu ton, chifteluțele sunt un deliciu și pot constitui o garnitură perfectă ori un aperitiv gustos. Făcute doar din câteva ingrediente, chifteluțele pot asigura o gustare sănătoasă în pauza de masă de la serviciu.

Chifteluțe de ton, un aperitiv ușor și sănătos FOTO Shutterstock
Chifteluțe de ton, un aperitiv ușor și sănătos FOTO Shutterstock

Cele mai sănătoase sunt preparate la cuptor, însă ies mai gustoase sunt cele rumenite în ulei.

Ingrediente:

  • 450 gr file de ton din conservă
  • 250 gr de urdă
  • 1 ceapă roșie
  • sare și piper după gust
  • puțină boia de ardei dulce sau iute
  • 2 ouă de mărime medie 1 legătură de pătrunjel verde
  • coaja și sucul de la 1/2 lămâie
  • 100-150 gr de făină sau pesmet
  • ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

Curăță ceapa și toac-o cât poți de fin. Poți opta și pentru a o da pe răzătoare, însă va trebui s-o scurgi de lichid. Spală pătrunjelul verde, scurge-l bine și toacă-l mărunt. Apoi desfaci conservele de ton și transferi conținutul într-o sită, la scurs. După ce peștele s-a scurs,  pune-l într-un bol. Adaugă peste acesta urda sfărâmată, ceapa tocată și pătrunjelul verde, de asemenea, tocat. Mai adaugă cele doua ouă, sare și piper, coaja si sucul de lămâie și amestecă bine toate ingredientele. Adaugă și puțină făină, sau pesmet, atât cât să obții o compoziție compact și nelipicioasă”, arată hellotaste.ro.

Presară pe un platou făină sau pesmet. Ia câte o lingură din compoziția de mai sus și formează chiftele sferice. Tăvălește-le prin făina sau pesmetul de pe platou și aplatizează-le ușor. Pot fi rumenite în ulei încins sau în cuptor.

Pot fi servite cu un mujdei clasic sau cu un sos de iaurt și usturoi, ketchup, dar și cu legume proaspete sau diferite salate. 

Alimentul care „bate“ pieptul de pui și oul. Nutriționist: „Nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime“

 Despre beneficiile nutriționale ale tonului la conservă a vorbit și medicul Mihaela Bilic.

Nu cred să existe un aliment consumat mai des sub formă de conservă, poate doar sardina să-l depășească. Tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate, adică de minim 2ori/săpt. Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înecăcioasă, greu de digerat, pentru că proteinele vor fi prea coagulate. Cu conserva nu-ți bați capul, e gata fiartă!”, spune medicul.  

Deși în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, medicul spune că nutrienții sunt la fel de valoroși: nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este.

Cu un aport de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton depășește oul, atât din punct de vedere al sațietății (ține de foame și satură), cât și al profilului lipidic (tonul nu are colesterol și grăsimi saturate). De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline!

Cu 110cal /100g, tonul este echivalentul caloric al pieptului de pui, ba chiar superior lui, având în vedere că nu există ton crescut intensiv. Pentru alimentația sportivilor și în cura de slăbire, conserva de ton e un produs imbatabil, nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime. Plus toate mineralele din apa de mare!”, explică dr. Mihaela Bilic,

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite