Cum faci clătita perfectă. Secretul desertului pufos, dezvăluit de dr. Bilic: „Nu este magie, ci chimie!”

0
Publicat:

Desert de nerefuzat, clătitele se pregătesc ușor, însă este obligatoriu să respectăm câțiva pași ai gătirii. Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie secretul celor mai pufoase și fragede clătite.

Secretul clătitelor perfecte stă în aluat FOTO pixabay.com
Secretul clătitelor perfecte stă în aluat FOTO pixabay.com

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul spune la ce trebuie să fim atenți când facem clătite acasă, pentru a ne asigura că rezultatul va fi unul spectaculos,

Clătita perfectă are nevoie de odihnă

Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.

Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența

Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!”, arată nutriționistul.

Un alt pas import în pregătirea desertului îl reprezintă timpul de odinhnă al compoziției. Aici, nutriționistul explică pe larg cât trebuie și de ce este necesar să așteptăm.

„Căldura accelerează hidratarea amidonului” 

„Cât timp lăsăm aluatul la odihnit?

Depinde de ingredientele pe care le folosim:

-pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 min- o oră

-pentru făina integrală odihnă 2 ore-pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore.

Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider! Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged. Cât despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc! Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place”, spune dr. Mihaela Bilic.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite