Cine a inventat cartofii prăjiţi: două ţări „luptă“ pentru ei

Cine a inventat cartofii prăjiţi: două
ţări „luptă“ pentru ei

Cartofii prăjiţi sunt unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume FOTO Shutterstock

Cartofii prăjiţi: un fel de mâncare pe cât de comun, pe atât de savuros. Dar oare unde au fost făcuşi prima dată? Astăzi, şi francezii şi belgienii îţi dispută „paternitatea“ celebrilor cartofi prăjiţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit francezilor, „la frite“ a fost inventat de comercianţii de pe Pont Neuf din Paris chiar după Revoluţia Franceză, la sfârşitul secolului XVIII. Dar folclorul belgian spune că aceşti cartofi pai au fost inventaţi, accidental, în secolul al XVII-lea, de către locuitorii din Namur, o localitate din sudul Belgiei. Într-o zi, când râul Meuse era îngheţat, pescarii locali au tăiat cartofi în feliuţe care semănau cu peştii mici (pe care nu-i puteau pescui din cauza îngheţului) şi i-au prăjit, relatează „The Independent“.

La un festival gastronomic desfăşurat în capitala belgiană Burxelles, denumit „Brusselicious“, experţi culinari şi istorici din ambele ţări au examinat pretenţiile asupra invenţiei. Pierre Leclerc, profesor la Universitatea din Liège, a recunoscut că nu prea există dovezi ale invenţiei din partea belgienilor. „Belgienii adoră cartofii prăjiţi, dar o cercetare ştiinţifică asupra subiectului este abia la început“, a declarat profesorul.

Un istoric francez, Madeline Ferrière, spune că există mărturii potrivit cărora acest preparat, împreună cu chifteluţele din cartofi şi castanele prăjite, era vândut pe stradă, în zona podului Pont Neuf, de către comercianţi ambulanţi, imediat după 1789, când a avut loc Asaltul Bastiliei.

Şi Marea Britanie susţine că a inventat „chipsurile“. Există referinţe la „chipsurile“ din cartofi la începutul secolului XIX, când acest produs a început să fie vândut în Marea Britanie, dar dimensiunile erau mult mai mari decât cele cu care suntem obişnuiţi în ziua de azi. Celebrele restaurante care vând peşte cu cartofi prăjiţi (fish & chips) au apărut în Marea Britanie la sfârşitul anilor 1800.

Oricare i-ar fi originile, experţii culinari belgieni insistă că invenţia şi-a atins apogeul, în ceea ce priveşte calitatea şi importanţa, în Belgia. Francezii folosesc cartofii prăjiţi doar ca garnitură la carne. Britanicii insistă pe cartofi prăjiţi cu peşte.

„Noi, belgienii, am transformat cartoful prăjit în ceva nobil, de sine stătător“, spune Albert Verdeyen, co-autor al unei cărţi despre cartofi. „Mai presus de toate, stăpânim mult mai bine decât oricine altcineva arta dublei prăjiri, până când cartofii se fac aurii şi crocanţi“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările