6 mai: Ziua în care Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București. A scris primul tratat de bacteriologie din lume

0
0
Publicat:

Pe 6 mai s-au născut Sigmund Freud, considerat părintele psihanalizei, și actorul George Clooney. În aceeași zi s-au stins scriitori Lucian Blaga și Lyman Frank Baum, autorul cărții „Vrăjitorul din Oz”.

Victor Babeş, unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai lumii Foto: Arhivă
Victor Babeş, unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai lumii Foto: Arhivă

1639: S-a terminat construcţia Bisericii „Trei Ierarhi” din Iaşi

La 6 mai 1639, în Iaşi, se finalizează construcția bisericii mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. Ctitorită de Vasile Lupu, domn al Moldovei între 1634 și 1653, biserica este una dintre cele mai semnificative moșteniri ale vremurilor de glorie ale Moldovei.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” FOTO Arhivă
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” FOTO Arhivă

Construcția bisericii a început în anul 1635 și a fost finalizată în 1639, conform inscripției slavone așezate deasupra ușii de la intrarea în pridvor. În ziua de 6 mai, Vasile Lupu, împreună cu soția sa - Tudosca și cei doi copii - Ion și Ruxanda, a binecuvântat acest lăcaș, dedicat sfinților trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.

Cunoscută și sub numele de „Trisfetitele”, mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” cuprindea nu doar biserica, ci și „Sala Gotică” (trapeza), casele egumenești, clopotnița și tiparnița. Din păcate, doar biserica și „Sala Gotică” au supraviețuit trecerii timpului și încercărilor.

Biserica mănăstirii impresionează prin arhitectura sa tradițională moldovenească din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Interiorul său, împărțit în pridvor, pronaos, naos și altar, fascinează prin detaliile bogate și ingeniozitatea designului.

1856: S-a născut medicul Sigmund Freud

Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru austriac de etnie evreiască, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Freud este considerat a fi părintele psihanalizei, iar lucrările sale introduc noțiuni precum: inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor. Cu toate acestea psihologii freudieni moderni, în era existențialistă, începând de la sfârșitul secolului 20 refuză să interpreteze după psihologia simbolistă, rugând pacientul să-și numească și să-și delimiteze propriile simboluri, într-un amestec de psihanaliză freudiană și logopedie frankliană.

Sigmund Freud Foto: Wikipedia
Sigmund Freud Foto: Wikipedia

Din cauza fumatului excesiv, în ultimii ani din viață Sigmund Freud s-a luptat cu o formă de cancer. A suferit numeroase operații dar, deoarece nu a renunțat la acest viciu, boala s-a agravat și a murit prin eutanasiere, asistată de un medic care i-a administrat o doză mărită de morfină. Acesta s-a stins din viață la data de 23 septembrie 1939, la vârsta de 83 de ani.

1888: Victor Babeş a făcut primele vaccinări antirabice la Bucureşti

La 6 mai 1888, la București, Victor Babeș a marcat un moment de răscruce în istoria medicinii prin efectuarea primelor vaccinări antirabice. Aceste vaccinări nu numai că au reprezentat un pas semnificativ în lupta împotriva rabiei, dar au schimbat și modul în care medicii priveau prevenirea și tratamentul unor boli grave.

Victor Babeș, alături de colaboratorul său Victor Andrei Cornil, a pus bazele bacteriologiei moderne prin publicarea, în anul 1885, a primului tratat de bacteriologie din lume. Lucrarea intitulată „Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase” primeşte premiul Montyon din partea Academiei de Ştiinţe din Paris. 

În România, el este recunoscut ca fondator al școlii de microbiologie, contribuind în mod substanțial la progresul medicinei prin cercetările și inovațiile sale.

Recunoașterea contribuției sale excepționale în domeniul medical a fost subliniată prin numirea Institutului de Patologie și Bacteriologie din București în Institutul Dr. Victor Babeș, prin decretul din 2 martie 1925. Institutul, creat de Victor Babeș în 1887, a devenit un centru de excelență în cercetarea și producția de seruri și vaccinuri, inclusiv ser antidifteric, vaccin antiholeric, antitific, ser meningococic și tuberculina.

Victor Babeş este considerat unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă la nivel mondial. A descoperit peste 50 de microbi şi este considerat cel mai mare parazitolog din lume.

1889: Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului

Evenimentul ar loc în cadrul expoziției universale din Paris. Turnul Eiffel a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul Eifel, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii.

image

Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai.

Un număr de 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel pudlat⁠, folosind două milioane și jumătate de nituri. 

1919: A murit Lyman Frank Baum, scriitor american, autorul „Vrăjitorul din Oz”

Lyman Frank Baum s-a născut la 15 mai 1856, în Chittenango, statul New York. Baum și-a petrecut copilăria în orașul natal, iar în adolescență a urmat diverse școli, dar nu a avut o educație formală extinsă. Totuși, a fost un cititor avid și un visător, fiind influențat de povestirile și poveștile pe care le citea.

Lyman Frank Baum FOTO Arhivă
Lyman Frank Baum FOTO Arhivă

În 1882, s-a căsătorit cu Maud Gage, cu care a avut patru fii. Împreună, au avut o viață marcată de călătorii și aventuri, care l-au inspirat mai târziu în scrierile sale.

Înainte de a deveni unul dintre cei mai cunoscuți autori de literatură pentru copii, Baum a avut diverse ocupații, inclusiv actor, manager de teatru și editor de ziare.

În 1897, a publicat primul său roman pentru copii, „The Wonderful Wizard of Oz” (Minunatul Vrăjitor din Oz), care a devenit instantaneu un succes și a marcat debutul seriei de cărți „Oz”. Această carte a fost adaptată ulterior într-un film de succes și a devenit una dintre cele mai iubite povești americane.

Baum a continuat să scrie și să publice romane, abordând o varietate de subiecte și genuri, dar este cunoscut în special pentru creația sa a lumii fantastice din „Oz”. A murit la 6 mai 1919, la Hollywood, California, la vârsta de 62 de ani.

1961: S-a născut George Clooney, actor american

George Clooney este un actor, producător, scenarist și regizor de film american care s-a născut pe 6 mai 1961, în Lexington, Kentucky. Acesta a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în anul 2006.  De asemenea, a primit Premiul Cinematecii Americane, în octombrie 2006, un premiu care onorează un artist din industria de divertisment care a făcut „o contribuție semnificativă la arta imaginilor în mișcare".

George Clooney a împlinit 64 de ani Foto: Shutterstock
George Clooney a împlinit 64 de ani Foto: Shutterstock

Pe 22 ianuarie 2008, Clooney a fost nominalizat pentru cel mai bun actor pentru rolul său în filmul „Michael Clayton”, dar a pierdut în favoarea lui Daniel Day-Lewis pentru „There Will Be Blood”.

1961: A murit Lucian Blaga, poet, dramaturg şi filosof

Lucian Blaga s-a născut la 9/21 mai 1895, în Lancrăm, Alba, într-o familie de preoți, fiind al nouălea copil al preotului Isidor Blaga și al Anei (născută Moga). El nu a fost capabil să vorbească până la vârsta de patru ani.

Lucian Blaga FOTO Arhivă
Lucian Blaga FOTO Arhivă

Debutul său literar a avut loc prin publicarea de poezii și studii în diverse ziare și reviste, precum Tribuna și Românul. După absolvirea Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea în 1917, Blaga a urmat studii de filozofie și biologie la Universitatea din Viena, unde și-a obținut doctoratul în filozofie în 1920. În această perioadă, s-a căsătorit cu Cornelia Brediceanu.

Cariera sa literară a fost una prolifică, debutând cu placheta de poezii „Poemele luminii” în 1919 și publicând prima sa dramă, „Zamolxe”, în 1920. A fost apreciat și premiat pentru contribuțiile sale literare, primind Premiul Adamachi pentru debut, în 1921. De asemenea, a fost distins cu numeroase alte premii și recunoașteri.

În paralel cu activitatea sa literară, Blaga a desfășurat o carieră diplomatică, ocupând diverse funcții de atașat cultural și consilier de presă în mai multe țări europene.

În anii '40, a fost implicat în învățământul superior și în presa culturală, devenind profesor la Universitatea din Cluj și redactor la revista Cultura. A fost membru al Academiei Române începând din 1937.

După al Doilea Război Mondial, Blaga a fost îndepărtat de la catedră și a lucrat în cadrul Bibliotecii Academiei Române din Cluj. A continuat să scrie și să traducă, lăsând în urmă o operă literară vastă și diversă.

Lucian Blaga a murit la 6 mai 1961, în Cluj, și a fost înmormântat în cimitirul din Lancrăm.

1994: A murit Mose David Rosen (Moses Rosen), fost şef al Cultului Mozaic din România

Moses Rosen (Mose David Rosen) s-a născut în localitatea Moineşti, jud. Bacău. După studii liceale la Iaşi, Târgu Neamţ şi Botoşani, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti şi pe cele ale Seminarului Rabinic din Viena, studii încheiate în 1935, potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Ed. Enciclopedică/ Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003). În 1938 a devenit doctor în teologia rabinică.

Moses Rosen FOTO Wikipedia
Moses Rosen FOTO Wikipedia

A fost rabin al Sinagogii „Mahala” din Fălticeni (1938), al Comunităţii evreilor din Suceava (1940), al Comunităţii evreilor din Bucureşti, membru al Sfatului Rabinic (1945), al Sinagogii Mari din Bucureşti (1945-1948).

A fost şef rabin al Cultului Mozaic din România (iun. 1948-mai 1994). În sistemul şcolilor evreieşti a fost profesor de Istorie, Ebraică şi Religie. A înfi inţat „Revista Cultului Mozaic din România” (oct. 1956), Muzeul obştii evreieşti (1977) şi Centrul pentru studiul istoriei evreilor din România. A fondat şi a fost primul preşedinte al „Casei Diasporei” din Tel Aviv.

A desfăşurat o bogată activitate publicistică şi eseistică, publicând peste 500 de articole dedicate studiilor biblice, valorilor şi personalităţilor culturii iudaice. Este autorul volumelor de memorialistică: „În lumina Torei” (1971), „Învăţături biblice” (3 vol., 1972), „Eseuri iudaice” (1988), „Primejdii, încercări, miracole” (1990), „Eseuri biblice” (1992) etc.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite