Reacția politicienilor de la Chișinău după ce liderul Republicii Tatarstan nu a fost lăsat să intre în Rep. Moldova

0
Publicat:

Liderul socialist, Igor Dodon, un susținător al Kremlinului, a criticat autoritățile după ce i-au interzis să intre în țară lui Rustam Minnikhanov, președintele Republicii Tatarstan din Rusia. Dodon afirmă că gestul funcționarilor este o rușine. 

Reacția politicienilor după ce liderul rus nu a putut intra în Moldova. FOTO: TheMoscowTimes
Reacția politicienilor după ce liderul rus nu a putut intra în Moldova. FOTO: TheMoscowTimes

Socialistul, Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, și-a manifestat nemulțumirea față de interdicția de intrare în cazul lui Minnikhanov, în cadrul unei declarații oferite pentru TASS, o agenție de presă afiliată lui Kremlinului. 

,,Tatarstanul a oferit în mod repetat asistență umanitară, dar și de altă natură Găgăuziei, care a semnat acorduri de cooperare comercială, economică, științifică, tehnică și culturală cu o serie de regiuni rusești. În calitate de președinte, m-am întâlnit cu respectatul, Rustam Nurgalievici, care conduce una din cele mai dinamice și mai dezvoltate regiuni rusești din punct de vedere economic și a acordat o atenție prioritară cooperării cu republica noastră, autonomia găgăuză, și a răspuns mereu solicitărilor noastre. Și de data aceasta a zburat la Chișinău, împreună cu o delegație de oameni de afaceri, care planificau să investească în țara noastră”, a menționat Dodon. 

Socialistul a ținut să arate cu degetul în direcția Guvernului de la Chișinău. ,,Ceea ce i-a făcut Guvernul nostru este o rușine. Este un scuipat în direcția popoarelor moldovenești și găgăuze care s-au remarcat mereu prin ospitalitate”, a punctat fostul președinte al Republicii Moldova. 

,,Avionul s-a dus azi în aceeași direcție cu Corabia militară rusească” 

Au reacționat și reprezentanții partidului de guvernământ din Republica Moldova, între care deputatul, PAS, Andrian Cheptonar, susținând că oficialii, care provin dintr-un stat agresor, nu pot intra în Republicii Moldova pentru a face campanie electorală. 

,,Azi dimineață un politician rus, președintele Tatarstanului, însoțit de un mitropolit, funcție care are de obicei grad echivalat de general la FSB, au încercat să intre în Moldova, pentru a face campanie electorală pentru unul dintre candidații la alegerile din Găgăuzia. Cu un luxos avion privat.Obișnuiți anterior că pot face orice doresc pe teritoriul țării noastre, astăzi nacealnicilor ruși li s-a interzis accesul în Republica Moldova. Pentru că așa trebuie! Pentru că este ilegal ca politicieni și artiști și preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală. Drept rezultat, avionul nacealnicesc rusesc s-a dus azi în aceeași direcție cu Corabia militară rusească”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook. 

În data de 17 aprilie, Rustam Minnikhanov, liderul Republicii Tatarstan, care planifica să ajungă în Republica Moldova pentru a susține un candidat la alegerile din UTA Găgăuzia, nu a fost lăsat să intre în țară de polițiștii de frontieră. Totodată, i-a fost sugerat să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării.

Minnikhanov, despre refuzul de a intra în Republica Moldova 

Anunțul privind interdicția de intrare în Republica Moldova a fost făcut de Rustam Minnikhanov, prin intermediul unei înregistrări video făcută publică de presa rusă, în mare parte cea de propagandă a Kremlinului. 

,,Ne aflăm în Chișinău. Am aterizat cu puțin timp în urmă la invitația lui Petrov și Suholdolski, care recent au vizitat republica noastră. Aveam un program amplu, din păcate, autoritățile din Republica Moldova au luat decizia că noi nu suntem doriți aici și că nu putem vizita țara. Astfel, nu vom putea participa la congres”, a declarat liderul Republicii Tatarstan. 

Mai exact, Minnikhanov a fost invitat la congres de Alexandr Suhodolski, un parlamentar socialist, și de Victor Petrov, candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan din UTA Găgăuzia care vor avea loc în data de 30 aprilie. 

Explicațiile polițiștilor de frontieră 

De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) precizează că președintelui Republicii Tatarstan i-a fost interzisă intrarea în țară, dar acesta nu a fost declarat persona non-grata. 

,,Sunt false și declarațiile unui oficial rus recent returnat din țara noastră precum că a fost declarat „persoană non-grata” în Moldova. Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a menționat purtătorul de cuvânt al IGPF, Raisa Novițchi.

Potrivit polițiștilor de frontieră, în ultimele 24 de ore, alături de Rustam Minnikhanov, alți 45 de străini au primit refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. 

,,Persoanele nu și-au putut justifica scopul călătoriei, s-au încurcat în declarații, dar și au oferit informații contradictorii despre scopul vizitei în țara noastră”, au punctat aceștia. 

Rustam Minnikhanov, președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă, se numără printre membrii cheie ai partidului „Edinaia Rossia” afiliat liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite